Het mysterieus verhaal achter de tentoonstelling ‘800 jaar HERNE’ aan een ontknoping toe

C21

Het mysterieus verhaal achter de tentoonstelling ‘800 jaar HERNE’ aan een ontknoping toe

Herman_vandormael
Het mysterieus verhaal achter de tentoonstelling ‘800 jaar HERNE’ - Herman Vandormael - © Deschuyffeleer

Na de ontmanteling van de historische tentoonstelling '800 jaar Herne' die liep in de St-Petrus en Pauluskerk in het voorjaar van 2011 bleek een authentieke oude pachtbrief die toebehoorde aan Honoré Van Ongeval spoorloos te zijn verdwenen. Tot voor enkele maanden werd Herman Vandormael, die mee de verantwoordelijkheid op zich nam voor de teruggave van het geleend expositiemateriaal, op verschillende tijdstippen ter verantwoording geroepen voor de verdwijning van dit toch wel uniek document. Recent is het bewuste document evenwel terug boven water gekomen en werd het inmiddels terugbezorgd aan de rechtmatige eigenaar.

Drie jaar geleden vierde Herne een jaar lang '800 jaar Herne' met onder meer vooral door toedoen van Dr. historicus Herman Vandormael de uitgave van een facsimile van de Keur van 1211 en van het geschiedkundig referentieboek ‘De Kleine kroniek van het Groene Kwadrant'. Tijdens het feestjaar liep er ook in de St-Petrus en Pauluskerk een historische tentoonstelling in een realisatie van de werkgroep geschiedenis onder de leiding van de toenmalige voorzitter van de cultuurraad Marc Danneels.
De tentoonstelling stelde de evolutie van de geschiedenis van Herne in een ruime benadering voor. Dit werd geïllustreerd aan de hand van documenten, vaandels, foto’s, stichtingsakten en trofeeën. Ook werden er kunstschatten geëxposeerd uit de verschillende parochies, van verenigingen en van particulieren.
Van wie het bewuste document bij de ontruiming van het geëxposeerd materiaal al dan niet bewust of onbewust had meegenomen had Vandormael geen enkele weet en de betichting van diefstal zat hem nu toch al drie jaar behoorlijk dwars. Sommige leden die destijds nauw betrokken waren bij de organisatie aarzelden zelfs niet er hem in niet mis te verstane woorden publiekelijk over aan te spreken. Nu drie jaar later kreeg de ere-conservator van het kasteel van Gaasbeek via-via te horen dat de bewuste pachtbrief door leden van de Cultuurraad werd teruggevonden en dat zij hem persoonlijk op het adres van Honoré Van Ongeval hebben afgeleverd.
Dat Herman Vandormael heel gelukkig is met de uiteindelijke goede afloop van de verdwijning staat buiten kijf maar toch blijft hij, zoals hij aangeeft in een open mail, op zijn honger zitten en ontvangt hij graag antwoord op een paar cruciale vragen zoals “Hoe zit nu uiteindelijk de vork aan de steel? Wie had de brief al die tijd in zijn bezit en wie bracht hem terug?” En van diegenen die hem, misschien tegen beter weten in, beschuldigden van diefstal en in één klap ook zijn naam besmeurden, verwacht de historicus op zijn minst “een woordje van verontschuldiging”. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 dec 2014
Godeleive Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief