HERNE - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van december

C21

HERNE - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van december

Aaaa_logo_ep_schepencollege-gemeenteraad
HERNE - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad van december - © Deschuyffeleer
Belastingen en retributies

Naar jaarlijkse gewoonte tijdens de laatste gemeenteraad van het jaar werden ook nu de gebruikelijke belastingen, retributies en verkoopprijzen vastgelegd voor het komend jaar. Zowel de opcentiemen op de onroerende voorheffing als de aanvullende personenbelasting blijven behouden op het peil van 2014. Zo blijven de opcentiemen vastgesteld op 1450 en de aanvullende personenbelasting op 7,9%. Oppositieraadslid Thierry Deblander stemde tegen.
Met uitzondering van de graf-, de columbarium- en de asurnenconcessies op de gemeentelijke begraafplaatsen en van de retributie voor de uitvoering van werken voor derden blijven de regelingen dezelfde. Zo gaan de tarieven voor de concessies op de kerkhoven licht de hoogte in. Ook wordt het voortaan mogelijk een concessie met 25 jaar te verlengen. Voor de uitvoering van werken voor derden worden het uurloon van een arbeider en een werkuur met een bosmaaier nu gebracht van 25 op 30 euro. Een werkuur met een tractor dan weer wordt opgetrokken van 25 naar 70 euro. Raadslid Thierry Deblander onthield zich telkenmale.
OCMW
De aangepaste meerjarenplanning voor de periode 2014-2019 kreeg eveneens groen licht. Het initieel ingeschreven bedrag van de gemeentelijke toelage blijft wel behouden op 818.850 euro. Ook hier onthield raadslid Thierry Deblander zich. Zodoende kon vervolgens ook louter kennisgenomen worden van het jaarbudget voor 2015.
Politie
Naar 2015 toe dient Herne 639.208 euro in te brengen als gemeentelijke dotatie voor zijn aandeel in het mee bekostigen van de politiezone Pajottenland. De dotatie werd goedgekeurd met hier eveneens een onthouding van raadslid Thierry Deblander.
Hulpverleningszone
Door de brandweerhervorming kreeg ook de in Vlaams-Brabant nieuw in het leven geroepen hulpverleningszone West, waartoe ook Herne behoort, voor de eerste keer een dotatie toegewezen. Deze beloopt meteen 262.000 euro, een forse stijging met nagenoeg 100.000 euro tegenover de vroegere tussenkomsten. Burgemeester Kris Poelaert stipte aan dat er tegen de nieuwe regeling een bezwaarschrift loopt bij de hogere overheid op basis van de financiële inspanning die Herne samen met Bever en Galmaarden in het recente verleden reeds leverde voor de bouw van de Lennikse brandweervoorpost in Tollembeek. Eens te meer onthield raadslid Thierry Deblander zich bij de stemming.
Financieel
Als schepen van Financiën heeft Lieven Snoeks het de laatste maanden niet onder de markt. Dat bleek uit zijn toelichting bij de budgetwijziging voor 2014, bij de aangepaste meerjarenplanning en bij het budget voor 2015. “Hoewel we dit zeker niet mogen overdrijven, zijn we er toch in geslaagd om alsnog een sluitende begroting voor te leggen, maar makkelijk was het niet”, klonk het.
“Bijna alle externe omstandigheden zitten tegen. Zo waren er de daling van de aanvullende personenbelastingen met 236.000€ in 2014, de forse stijging van de brandweerbijdrage voor de komende jaren, de vermindering van de subsidies voor werknemers onder een gesco-contract, de vermindering van de subsidies voor sport, cultuur en jeugd evenals de strenge reglementering rond het pesticidegebruik en tenslotte ook nog meer bermbeheer met verplichte afzuiging van het maaisel”, schetste hij het algemeen budgettair kader waarin thans moet gewerkt worden.
Budgetwijziging 2014
“Het boekjaar 2013 was een jaar waarin het resultaat alleszins gunstiger was dan begroot, waardoor het gecumuleerde budgettaire resultaat van dat boekjaar, onze reserve zeg maar, opliep van 2.735.472 euro tot 3.570.681 euro”, verklaarde hij. “Omwille van dit goed resultaat hebben we dan ook besloten om de 500.000 euro leningen die in de begroting stonden, niet op te nemen. Samen met het heronderhandelen met de banken van de intrestvoorwaarden op de bestaande leningen, leidde dit tot een minderuitgave van 51.000 euro voor leningslasten dit jaar”.
De gemeente kon dan ook alle investeringen ten belope van 3.000.000 euro, inclusief de aanleg van de Lindestraat, de Van Cauwenberghelaan, de Broekstraat en de Kleine Broekstraat evenals de verbouwing van het Dominicanessenklooster uit eigen reserve betalen. Hierdoor daalde de financiële reserve wel tot op ongeveer 900.000 euro.
“Ondanks de meeruitgaven zijn we er toch ook in geslaagd om de exploitatie-uitgaven onder controle te houden zodat deze slechts met 6.800 euro stegen tegenover de initiële begroting”, klaarde schepen Lieven Snoeks ook nog uit. “Het grootste probleem zit hem dus bij de inkomsten. Hierdoor zakt onze autofinancieringsmarge dit jaar weliswaar tot -204.582 euro”.
Raadslid Thierry Deblander kon zich niet vinden in het verhaal en stemde tegen.
Aanpassing meerjarenplanning
De regelgeving rond de Beleids- en Beheerscyclus schrijft voor dat het resultaat van de jaarrekening telkens moet verwerkt worden in het meerjarenplan en de aanpassingen ervan. In die zin werd dan ook, weerom met de tegenstem van raadslid Thierry Deblander, de aangepaste meerjarenplanning goedgekeurd.
Budget 2015
Het budget 2015 voorziet alleszins forse kredieten ten belope van 1.467.000 euro voor enkele belangrijke investeringen. In eerste instantie gaat het om het herstellen van wegen (690.000 euro). Het gaat hier over de Zullikstraat in samenwerking met Bever, de Boulevardstraat, de Rooststraat, de Eysbroeckstraat, de Roosbroeckstraat, de Heydestraat en de Hoogbaan, deze laatste overigens in samenwerking met Infrax. Ook worden voor 100.000 euro energiebesparende werken aan het gemeentehuis, het vredegerecht en het oud-gemeentehuis te Sint-Pieters-Kapelle in het vooruitzicht gesteld. Ook wordt de uitrusting van de dienst openbare werken verbeterd (100.000 euro). Verder wordt ook de achterliggende voetweg van De Bloesem naar het nieuwe kerkhof aangepakt (75.000 euro waarvoor 50.000 euro subsidies). Tenslotte zijn er ook de ingebruikname van de weegbrug op het containerpark (120.000 euro), de afwerking van het Dominicanessenklooster (60.000 euro), de parking van datzelfde klooster (20.000 euro), de heraanleg van voetpaden langsheen de Gainestraat/Edingsesteenweg (40.000 euro), het aanschaffen van materiaal voor pesticidevrij beheer (10.000 euro), het verbeteren van Herne-Centrum (20.000 euro) en de verwarming in de kerk van Herne (13.800 euro). 
Samenvattend stelde schepen Lieven Snoeks dan ook dat “de staat van het financieel evenwicht er  iets minder goed uitziet dan vorig jaar, vooral door maatregelen afgekondigd door de centrale overheden die ofwel de inkomsten beknotten, ofwel strengere reglementeringen opleggen. Hierdoor stijgen de exploitatiekosten, maar daartegenover staan wel geen extra inkomsten. Dat is dan ook de reden waarom wij ons genoodzaakt zien om voorlopig de aankoop van de gronden en de sporthal van De Markevallei voor een bedrag van 500.000 euro uit te stellen tot de financiële toestand verbetert”.
“Ondanks de vele weinig rooskleurige berichten blijven wij er toch in slagen om de beoogde positieve autofinancieringsmarge te realiseren in 2019. Met bijna anderhalf miljoen euro aan investeringen wil deze meerderheid zo toch verder bouwen aan een veilig, proper, sociaal en bruisend Herne”, besloot de schepen.
Raadslid Thierry Deblander stemde ook hier tegen.
Dierenasiel
Ook de eerder aangegane verbintenis met het dierenasiel FSPCA uit Heikruis wordt voor de duur van een jaar verlengd. Voor het opvangen van onder meer verdwaalde dieren bedraagt de kostprijs 0,22 euro per inwoner. Voor het bijzonder project rond zwerfkatten betaalt Herne 1.500 euro.
Autonoom gemeentelijk bedrijf
Het strategisch meerjarenplan voor 2015-2019, het budget voor 2015 evenals de aanpassing van de statuten van het autonoom gemeentelijk bedrijf, dat onder meer de sporthal beheert, werden eveneens goedgekeurd door de gemeenteraad. De raad nam ook kennis van het ontslag als lid van de Raad van Bestuur van de heer Johan Vonckers en dit op zijn eigen verzoek. Als vervanger werd door de Open Vld-fractie de heer André Thiels naar voren geschoven.
Deontologische commissie
Unaniem waren de raadsleden deze keer om art. 33 van de gedragscode voor de mandatarissen aan te passen. Hierbij wordt de instelling van de deontologische commissie nu in een vaste plooi gegoten. Zo zal de commissie uit 10 leden bestaan waarvan 6 afgevaardigd door de gemeenteraad en 4 door het OCMW. De beslissing is een uitloper van een politiek overleg dat inmiddels sinds de vorige gemeenteraad is doorgegaan tussen de CD&V en de Open Vld.
Actieplan bomen
Raadslid Thierry Deblander maakte zich zorgen over het behalen van de doelstelling ‘1.000 bomen realiseren’ zoals dat in het beleidsplan 2014-2019 staat ingeschreven. Schepen van Leefmilieu Lieven Vandenneucker kon het raadslid evenwel geruststellen door onder meer te verwijzen naar de recente verkoop van onder meer een 90-tal bomen door de natuurvereniging De Mark aan inwoners van de gemeente, het hanteren van het betalen van een waarborgsom bij het bekomen van kapvergunningen voor het aanplanten van nieuwe bomen en het verstrekken van subsidies voor het aanplanten van streekeigen heesters en hagen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 dec 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief