HERNE - ’t Pajottenboeketje gaat voortaan voluit voor het lijndansen

C21

HERNE - ’t Pajottenboeketje gaat voortaan voluit voor het lijndansen

Pajottenboeketje_2015__1_
HERNE - ’t Pajottenboeketje gaat voortaan voluit voor het lijndansen - © Deschuyffeleer
 
Pajottenboeketje_2015__4_
HERNE - ’t Pajottenboeketje gaat voortaan voluit voor het lijndansen - © Deschuyffeleer
 
Pajottenboeketje_2015__5_
HERNE - ’t Pajottenboeketje gaat voortaan voluit voor het lijndansen - Zij herinneren zich de eerste jaren van 't Pajottenboeketje heel goed - © Deschuyffeleer
 
Pajottenboeketje_2015__9_
HERNE - ’t Pajottenboeketje gaat voortaan voluit voor het lijndansen - Lesgevers 'koppeldansen': Hilda vanhassel en Cecile Destraeke. De huidige lesgevers 'lijndansen' Maria Wellecommen en Odette Van Vooren - © Deschuyffeleer
 
Pajottenboeketje_2015__6_
HERNE - ’t Pajottenboeketje gaat voortaan voluit voor het lijndansen - © Deschuyffeleer
 

Ook voor de seniorendansgroep ’t Pajottenboeketje is terug een nieuw werkjaar van start gegaan.  Het nieuw jaar betekent voor de dansgroep meteen ook het startschot voor een nieuwe aanpak. Zo pint ‘t Pajottenboeketje zich voortaan vooral vast op het lijndansen. Het koppeldansen verschuift dan ook ietwat naar het achterplan.

Ontspanning voor lichaam en geest voor jonge en oude senioren, dat is de hoofdpijler die ’t Pajottenboeketje hoog in het vaandel draagt. Tijdens de tweewekelijkse dansnamiddagen wordt het herhalen en het aanleren van nieuwe danspasjes niet alleen omkaderd met koffie en bij gelegenheid ook wat gebak, maar wordt er ook tijd gemaakt voor een ernstige en bij gelegenheid ook een minder-ernstige babbel. De plaats van afspraak is telkens weer de bovenzaal van het sportcomplex De Hernekouter.

’t Pajottenboeketje bestaat intussen al 25 jaar. De historiek van de dansgroep gaat in eerste instantie terug tot Leonie (Nini) Vangaever. Zij was het die in de schoot van de toenmalige Kristelijke Beweging voor Gepensioneerden (KBG), nu Open, Kristelijk, Respectvol en Actief (OKRA), haar leeftijdsgenoten leerde koppeldansen. “Dansen is op zich heel gezond voor senioren” vertelt de huidige lesgeefster Maria Wellecommen. “Alles staat op actief, de spieren, de hersenen en het gevoel. Tijdens onze lessen leren de dames dan ook spelenderwijs, ontspannen en ongedwongen maar doelgericht de knepen van het dansen. Op zich is dansen overigens voor alle leeftijden een heel mooie, aangename en gezonde bezigheid”.

Om een breder publiek te kunnen aantrekken gaat ‘t Pajottenboeketje zich voortaan vooral toeleggen op het lijndansen. “Lijndansen is een dansdiscipline waarbij iedereen kan meedoen. Men danst individueel en toch samen in een groep. Men is dan ook niet afhankelijk van een partner, laat staan een eigen danspartner”, aldus de gedreven lesgeefster. “Lijndansen is trouwens ook niet langer alleen dansen op countrymuziek. Tegenwoordig wordt er ook aan lijndansen gedaan op haast alle muziekgenres en -stijlen”.
 
“De populariteit van het koppeldansen is al een tijdje aan het dalen”, vertelt Hilda Vanhassel. Deze inmiddels 77-jarige lesgeefster koppeldansen vindt het dan ook niet langer verantwoord om het aanbod van twee dansdisciplines aan te houden. Samen met haar collega lesgeefster Cecile Destraeke werd zij dan ook door de talrijk opgekomen leden voor de ettelijke jaren inzet uitgebreid getrakteerd en in de bloemen gezet.
 
Wie interesse betoont voor het lijndansen kan terecht bij Odette Van Vooren (054/ 58 01 06). Wie eerst een kijkje wil nemen kan terecht in De Hernekouter. De lessen gaan er door iedere tweede en vierde maandag van de maand van 14 tot 17 u.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 jan 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief