HERNE - Beeldhouwer Teo Peters overleden

C21

HERNE - Beeldhouwer Teo Peters overleden

Theo_peters_1928-2015
HERNE - Beeldhouwer Teo Peters overleden - © Deschuyffeleer

Afgelopen dinsdag is beeldhouwer Teo Peters uit Sint-Pieters-Kapelle overleden. Hij zou volgende maand 87 jaar zijn geworden. De uitvaartdienst vindt plaats in de St-Petrus en Pauluskerk in het centrum van Herne komende dinsdag 14 april om 10u.

Theo Peters en zijn eega Cécile Lebrun vestigden zich indertijd aan de watertoren in St-Pieters-Kapelle. De deuren van hun domein stonden steevast wijd open om éénieder de mogelijkheid te bieden mee te genieten van hun aardige verzameling kunst in dit meer dan idyllisch kader.
 
De goedlachse Teo was  afkomstig uit het Nederlandse Tilburg maar ontpopte zich mettertijd tot een rasechte Belg. Jarenlang had hij een stek aan de Brusselse Zavel. Naast beeldend kunstenaar was hij er ook antiquaire. Hun winkel aan de Zavel met bijhorend atelier moesten zij echter noodgedwongen van de hand doen. “Niet omdat de zaken slecht gingen, wel integendeel”, vertelde Teo enige tijd terug nog. “Wij hadden gewoon geen moment meer voor onszelf. Altijd was er wel iemand die ons belette om te werken”.
 
Via een advertentie kregen het kunstminnend koppel weet van de verkoop van een pand vlakbij de watertoren in Sint-Pieters-Kapelle. “Het was een bouwvallig boerderijtje, al jaren niet meer bewoond. Volgens de buurtbewoners alleen nog goed om verder af te breken. Die mening waren wij echter niet toegedaan. Langzaam maar zeker hebben wij het pand in ere hersteld. Wij vonden het hier trouwens altijd prachtig wonen”, vulde Cécile toen nog aan.
 
De blauwe steen die Teo gebruikte voor zijn werken haalde hij in de steengroeven van Soignies. “Mijn inspiratie voor het maken van een beeld wordt grotendeels bepaald door de natuurlijke vorm van het oorspronkelijk brut stuk steen. Aan de hand van die vorm maak ik mij dan een globaal beeld van het eindproduct”, verklaarde Teo zijn manier van beeldhouwen. “En dat globaal beeld wordt pas tijdens het houwen, het zagen, het kappen, het vijlen, het schuren, .....voorzien van bijkomende details”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 apr 2015
godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief