HERNE – Maaike Desmecht en haar Hachiko-hond Wilson te gast bij Ziekenzorg

C21

HERNE – Maaike Desmecht en haar Hachiko-hond Wilson te gast bij Ziekenzorg

Hachiko_maaike_desmecht_ziekenzorg_herne___2_
HERNE – Maaike Desmecht en haar Hachiko-hond Wilson te gast bij Ziekenzorg - © Deschuyffeleer
 
Hachiko_maaike_desmecht_ziekenzorg_herne___10_
HERNE – Maaike Desmecht en haar Hachiko-hond Wilson te gast bij Ziekenzorg - © Deschuyffeleer
 
Hachiko_maaike_desmecht_ziekenzorg_herne___15_
HERNE – Maaike Desmecht en haar Hachiko-hond Wilson te gast bij Ziekenzorg - © Deschuyffeleer
 
Hachiko_maaike_desmecht_ziekenzorg_herne___17_
HERNE – Maaike Desmecht en haar Hachiko-hond Wilson te gast bij Ziekenzorg - © Deschuyffeleer
 

In het parochielokaal wist Ziekenzorg afdeling Herne voor haar jaarlijkse vormingsnamiddag een bijzonder duo uit te nodigen. Het waren Maaike Desmecht en haar trouwe  assistentiehond Wilson die er de genodigden trakteerden op aardig wat informatie nopens de vzw Hachiko, een organisatie die assistentiehonden opleidt voor mensen met een motorische handicap of epilepsie.

Ziekenzorg Herne is een vereniging die via vrijwilligers een waaier van activiteiten op het getouw zet om het sociaal isolement van tal van dorpsgenoten te doorbreken en ze met hun bezoeken en vooral hun luisterend oor te steunen in hun leven dat niet altijd over rozen loopt.
Nu toch al een twaalftal jaar bezoekt de ploeg van Germain Derijcke om de paar maand zo’n 50-tal eenzamen. “In onze afdeling zijn we met 12 leden. Ieder van ons heeft zo zijn eigen adressenlijst van doorgaans ouderen die weinig of geen bezoek ontvangen van familie of vrienden. Het is er ons vooral om te doen om die mensen een aangename namiddag te bezorgen en hen de mogelijkheid te bieden hun verhalen aan iemand kwijt te raken”, geeft Germain aan. “Dankzij dat luisterend oor komen wij ook dikwijls te weten met welke dagdagelijkse problemen deze mensen te kampen hebben. Het is dan ook een beetje onze taak om de gemeentelijke of OCMW-diensten er van in te lichten zodat eventuele oplossingen kunnen gevonden worden”. 
Naast die huisbezoeken bevat het jaarprogramma van de afdeling ook nog  een Kerst- en Paasfeest, een jaarlijkse uitstap, een workshop bloemenschikken en een vormingsnamiddag.
Hachiko-assistentiehonden
Met Maaike Desmecht en haar assistentiehond kregen de aanwezigen een sprekend bewijs van hoe een jonge dame van 31 jaar, die wegens een ongeval 9 jaar terug niet meer kan stappen, zich toch nog heel goed kan beredderen dankzij de assistentie van een Hachiko-hond. Hachiko staat voor een organisatie van vrijwilligers die hulp- en epilepsiehonden opleidt, plaatst en verder begeleidt in functie van betere leefomstandigheden voor mensen met een fysische beperking. Zo stimuleert de assistentiehond de zelfstandigheid en de zelfredzaamheid van zijn baasje. Hij wordt derhalve niet alleen een steun en een toeverlaat maar hij opent ook letterlijk en figuurlijk de deur naar een hogere levenskwaliteit.
Hachiko neemt zowel de ondersteunende taken als de opleiding van de honden op zich. Ook fundraising, public relations en de opvolging van toegankelijkheidsdossiers behoren tot de dagelijkse administratieve taken van het centrum. Maar bovenal primeren de training van de toekomstige hulp-en epilepsiehonden en de begeleiding van de gastgezinnen. Hachiko geniet niet van structurele subsidies en is afhankelijk van giften en sponsoring.
Voor de gelegenheid waren ook de rusthuis- en flatbewoners van het nabijgelegen woon- en zorgcentrum Sint-Felix van de partij. 
Maaike’s verhaal werd afgerond met een uitgebreid vraag- en antwoordmoment.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jun 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief