BEVER / HERNE – Fruitpers van de Fruitburght klaar voor aanmaak sapvloed

C21

BEVER / HERNE – Fruitpers van de Fruitburght klaar voor aanmaak sapvloed

Fruitpers_demeulemeester
BEVER / HERNE – Fruitpers van de Fruitburght klaar voor aanmaak sapvloed - © Deschuyffeleer
 

De komende weken breken opnieuw drukke dagen aan voor de fruitpersen van ‘De Fruitburght’, het bedrijf van Patrick en Margaret Demeulemeester in Burght 27 in Bever. Zij moeten dan terug aan de slag voor het verwerken van hoofdzakelijk verschillende variëteiten appelen, al dan niet in combinatie met andere fruitsoorten zoals peren. Niet alleen het eigen gekweekt fruit komt er dan aan de beurt maar ook particulieren kunnen er dan met hun oogst terecht voor het persen tot fruitsap.

Ook De Fruitburght is lid van de coöperatieve vereniging ‘Lekkers uit het Pajottenland’. Het fruitbedrijf produceert zo niet alleen streekeigen fruitsappen maar perst fruit ook in opdracht. Na reservatie kunnen belangstellenden er hun oogst afzetten en een paar dagen later hun sappen afhalen. Dit kan dan naar keuze in een tapvaatje of in herbruikbare glazen flessen. Wijn- en cidermakers kunnen er alleszins ook terecht voor het persen zonder pasteuriseren met afvullen evenwel in zelf mee te brengen vaten. Info en reserveren via 0494/72.56.76 of demeulemeester27@skynet.be . De minimum aan te leveren hoeveelheid fruit is hier wel 150 kg.
Ook enkele mobiele fruitpersen doen de streek aan. Zo doet die van de Houtlandse Tuinsappen, inmiddels ook een vaste waarde in de streek, locaties aan in onder meer Halle, Lennik, Gooik en Pepingen. Info en reserveren via 050 78 11 94 of via www.houtlandsetuinsappen.be . Alle data en locaties zijn overigens terug te vinden op www.pajot-zenne.be/fruitpers .
Zowel voor de mobiele als voor de vaste fruitpers dient er steeds vooraf gereserveerd te worden. De minimum aan te leveren hoeveelheid fruit bedraagt voor de mobiele persen 75 kg en moet ten minste bestaan uit twee derden (2/3) appels en peren. Ook valfruit en aangetast fruit kan maar geen rot fruit. Goed om weten is ook dat 8 à 10 kg fruit gebruikelijk 5 liter gepasteuriseerd sap oplevert.
Het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, dat de toegang tot het gebruik van de fruitpersen faciliteert, beschikt eveneens over een plukteam. Wie er zelf niet toe komt zijn fruit te plukken kan op dit vrijwilligersteam een beroep doen. De oogst wordt dan netjes 50/50 verdeeld. Info hieromtrent op www.pajot-zenne.be/plukteam .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 aug 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief