BEVER / HERNE – Behoren taalproblemen bij noodnummers weldra tot het verleden ?

C21

BEVER / HERNE – Behoren taalproblemen bij noodnummers weldra tot het verleden ?

Naamloos
BEVER / HERNE – Behoren taalproblemen bij noodnummers weldra tot het verleden ? - © Deschuyffeleer
 

Als het van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon afhangt behoren de taalproblemen bij het oproepen van het noodnummer 112 weldra tot het verleden. Over enkele weken hoopt de minister immers een proefproject op te starten waarbij er een keuze kan gemaakt worden van de taal waarin de oproeper wenst te woord gestaan te worden. En dat is alleszins goed nieuws voor de inwoners in de streek die nu door technische omstandigheden bijwijlen in de Franstalige noodcentrale van Henegouwen belandden.

Met zijn project wil de minister niet alleen de taalproblemen oplossen maar ook de oneigenlijke oproepen terugdringen. Die laatste zijn oproepen zoals het opvragen van informatie die in principe niet in de noodcentrale dienen aan te komen. Het systeem zal in eerste instantie tijdens de proefperiode van één maand in Henegouwen en in een nog aan te duiden Vlaamse provincie getest worden. Het proefproject zou wel al over enkele weken operationeel worden.
Bij noodcontacten zouden de oproepers in het nieuw systeem niet alleen een taalkeuze maar ook een keuze uit de gewenste hulp zoals politie, medische hulp of brandweer voorgeschoteld krijgen. Vooral de taalkeuze komt de inwoners van de streek welgelegen. In het verleden deden zich immers al verschillende incidenten voor waarbij oproepers uit Bever en Herne in de Henegouwse Franstalige noodcentrale in Mons terecht kwamen in stede van in de Vlaams-Brabantse Nederlandstalige centrale in Leuven.
Het project stoot wel op enig verzet bij de vereniging van spoedartsen. Die hebben vooral bedenkingen bij de praktische afhandeling van oproepen van mensen in paniek- en shocktoestand. Zij stellen dan ook dat in die gevallen de mensen best zo snel als mogelijk in contact komen met de operatoren van de noodcentrales.         

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 nov 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief