HERNE / BEVER – Collega’s wuiven Raymond de facteur uit

C21

HERNE / BEVER – Collega’s wuiven Raymond de facteur uit

Dsc04187
HERNE - Collega's wuiven Raymond de facteur uit - © Deschuyffeleer
 
Dsc04166
HERNE - Collega's wuiven Raymond de facteur uit - © Deschuyffeleer
 
Dsc04160
HERNE - Collega's wuiven Raymond de facteur uit - © Deschuyffeleer
 
Dsc04162
HERNE - Collega's wuiven Raymond de facteur uit - © Deschuyffeleer
 
Dsc04169
HERNE - Collega's wuiven Raymond de facteur uit - Burgemeester Kris Poelaert © Deschuyffeleer
 
Dsc04171
HERNE - Collega's wuiven Raymond de facteur uit - © Deschuyffeleer
 
Dsc04173
HERNE - Collega's wuiven Raymond de facteur uit - © Deschuyffeleer
 
Dsc04180
HERNE - Collega's wuiven Raymond de facteur uit - Raymond en Agnès met hun 5 oogappels: Rosalie, Jade, Marielou, Nore en Arnauld © Deschuyffeleer
 

Facteur Raymond Leroy werd in café Bij Latjes door zijn collega’s postbodes een goede pensioenvaart toegewenst. Jarenlang toonde Raymond zich in Herne de minzame postbode die de indertijd alom gewaardeerde sociale rol van facteur, in alle bescheidenheid, plichtbewust en met de nodige dienstvaardigheid wist in te vullen.

Raymond of Mon van Romont uit Bever heeft er een 41-jarige carrière bij de postdiensten opzitten. Hij werkte opeenvolgend in Haasrode, Ternat, Geraardsbergen en sinds 1986 in Herne. Hij neemt dan ook met spijt in het hart afscheid. “Ik heb mijn beroep steeds graag uitgeoefend naar de mensen toe”, zegt Raymond. “En dat heeft mij her en der flink wat vriendschap opgeleverd”.
Een nare herinnering houdt Raymond wel over aan de overval in het oude postgebouw. “Dat was in 1986 toen ik bij mijn aankomst in het gebouw onmiddellijk een mitraillette tegen mijn hoofd gedrukt kreeg. De daders werden later wel ingerekend. Als slachtoffer ben ik dan nog moeten gaan getuigen op het proces in het Justitiepaleis in Brussel”.
De bromfiets
Alhoewel hij als ancien recht had op een dienstwagen is Raymond steevast trouw gebleven aan zijn fiets en zijn bromfiets die dan ook zijn geliefkoosde partners waren op zijn uitgestrekte rondes vooral in Kokejane en Herfelingen. Hij maakt er ook geen geheim van dat hij hierop bijzonder prat gaat: “Zelfs in de koudste winterdagen en op de meest ongure regendagen nam ik de fiets of de bromfiets. Ooit waren mijn vingers zelfs eens vervroren. Maar zo kon ik het best contact leggen met de mensen”. Toch was af en toe alles niet peis en vrede tussen de twee. Want ooit verloor zijn geliefkoosde mobilette haar sturing. Met als resultaat dat beide pardoes in de gracht belandden.
Namens zijn vele vrienden, zijn collega’s en de bewoners dankte burgemeester Kris Poelaert Raymond voor zijn inzet. “Voor ons allemaal was Raymond een facteur die nog uit het goede hout gesneden was. Joviaal, een vriend, goedlachs, gedienstig en iemand op wie je kon rekenen”, benadrukte de burgemeester, die daarbij ter staving nog enkele pittige anekdotes over Raymond wist op te rakelen.
Zo stond Raymond er op zich steeds piekfijn bij de mensen aan te bieden. Natte kleren vond hij daarbij niet passen. Daarom aarzelde hij niet destijds het Vossenhol in Herfelingen binnen te stappen om er zijn natte kleren een tijdje in de droogkast te stoppen terwijl hij zich intussen opwarmde met een tas straffe koffie.
Een steen voor onder het gaspedaal
Mon van Romont aarzelde ook niet om geregeld een grapje met zijn bevriende klanten uit te halen. Zo gebeurde het wel eens dat hij tezamen met de post een blokje hout of enkele steentjes mee in de brievenbus in de deur dropte om ze wakker te maken. En wie bestemmeling was van een gekend briefje van de politie mocht zich ook wel eens verwachten dat er aan die brief een steen was vastgehecht kwestie van die dan onder het gaspedaal van het voertuig te kunnen leggen.
De voorbije maanden was Raymond echter al niet meer te zien als facteur. Een ongeval met zijn bromfiets in de Aerebeek besliste daar anders over.
Zijn afscheid was wel een gelegenheid om ook met zijn vroegere werkmakkers die het pensioengeluk al eerder mochten ervaren tal van herinneringen op te halen uit die goeie oude tijd.
Als afscheidscadeau kreeg Raymond onder meer een city-trip aangeboden voor hem en zijn echtgenote Agnes.    
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 nov 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief