HERNE – Oudste thuiswonende inwoner Georges Devriese overleden

C21

HERNE – Oudste thuiswonende inwoner Georges Devriese overleden

Georges_devriese_98_jaar_-_2016
HERNE – Oudste thuiswonende inwoner Georges Devriese overleden - © Deschuyffeleer

Enkele dagen terug is Georges Devriese in zijn woning in Kokejane komen te overlijden. In september zou hij 102 jaar zijn geworden. Hij was de oudste thuis verblijvende inwoner van de gemeente. Hij was tevens oudstrijder van de oorlog 40-45 en gewezen lid van verschillende verenigingen. De uitvaartdienst had vorige zaterdag onder grote belangstelling plaats in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Kokejane. Daarna werd het stoffelijk overschot bijgezet in het familiegraf op het kerkhof aldaar.

Georges Augustinus Devriese alias ‘Georges van Scietjes’ zag het levenslicht in Herne op 5 september 1914 als eerste van 4 kinderen uit het huwelijk van vader Oscar, alias ‘Scietjes’, en van moeder ‘Wisken Dotjes’ in hun woning in de Waardestraat. De Groote Oorlog was toen amper één maand oud.
Uit het huwelijk van Georges met de in 2002 overleden Madeleine Vandenabeele sproten mettertijd 9 kinderen voort. Samen met hun partners zorgden zij inmiddels voor 23 kleinkinderen en 35 achterkleinkinderen. Alle negen kinderen werden geboren in het ouderlijk hoekhuis aan het kruispunt van Kokejane pal op de grens tussen Kokejane en Lettelingen. Het was daar ook dat moeder Madeleine 39 jaar lang de kruidenierszaak De Welvaart open hield.
In zijn actief leven was Georges zelfstandig schrijnwerker. Aanvankelijk was hij gespecialiseerd in het maken van doodskisten. Maar met de bouwwoede na de Tweede Wereldoorlog bouwde hij zich ook een stevige reputatie op in dakwerken en binnen- en buitenschrijnwerkerij. Na hun actieve loopbaan nam Georges 37 jaar terug samen met zijn Madeleine hun intrek in een nieuwbouw net naast de voormalige kruidenierszaak.
Zijn laatste levensjaren werd Georges gekweld door een onstabiele lichamelijke toestand en een geregeld falende geestelijke gezondheid. Niettegenstaande al zijn gezondheidsperikelen wist hij toch nog zienderogen van het leven te genieten.
“Eigenzinnig als hij was heeft vader er steeds op gestaan in zijn woning te kunnen verblijven”, zegt dochter Marie-Louise, tevens schepen in Herne. “Mettertijd hebben wij dan ook in samenspraak met het verplegend team met de 9 kinderen een beurtrol opgezet om vader hierin dan ook bij te staan”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 apr 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief