HERNE - Waarschuwingsfase voor hitte en ozon zowel voor mensen als voor dieren

C21

HERNE - Waarschuwingsfase voor hitte en ozon zowel voor mensen als voor dieren

Ozon_en_hitte_voor_mens_en_dier
HERNE - Waarschuwingsfase voor hitte en ozon zowel voor mensen als voor dieren - © Deschuyffeleer
 

De waarschuwingsfase van het hitte- en ozonplan loopt voorlopig tot donderdagochtend 21 juli. Het gemeentebestuur adviseert kwetsbare personen dan ook om maatregelen te nemen om zich te beschermen tegen de hitte en de luchtvervuiling. Uiteraard gelden deze maatregelen ook in geval van toekomstige hoge ozonconcentraties. Het involgen van een aantal aanbevelingen kunnen alvast veel leed voorkomen. En bij felle hitte en hoge ozonconcentraties worden best ook de dieren niet aan hun lot overgelaten.

De kwetsbare doelgroepen bij de mensen chronisch zieken, mensen met een beperkt sociaal netwerk, personen met een langdurige blootstelling zoals festivalgangers en jongeren en personen die langdurige of zware fysieke inspanningen leveren. Niet alleen en vooral voor hen maar ook voor iedereen gelden dan ook een reeks aanbevelingen:
Drink voldoende
  • Drink regelmatig en vóór u dorst hebt.
  • Drink meer water dan gewoonlijk: minstens 1.5 liter in rust.
  • Vermijd alcohol en gesuikerde dranken. Alcohol doet uw lichaam meer vocht uitscheiden. Gesuikerde dranken worden dan weer minder snel opgenomen.
 Hou het koel
  • Blijf binnen, en hou de zon buiten. In de binnenlucht is er minder ozon dan in de buitenlucht.
  • Blijf in de schaduw, zeker tussen 12 en 16 uur, de warmste uren van de dag.
  • Neem een frisse douche of duik in het zwembad.
  • Een ventilator doet de warme lucht circuleren maar brengt weinig of geen verkoeling.
  • Draag dunne kleding in lichte kleuren en bescherm uw hoofd tegen de zon.
Doe het rustig aan
  • Beperk lichamelijke inspanningen (bv. sportactiviteiten) tussen 12 en 22 uur. Verleg indien mogelijk inspannende activiteiten.
  • Verplaats uw activiteiten naar een (koele) binnenruimte.
  • Rust regelmatig.
 Let op elkaar
  • Let op oudere familieleden, buren en kennissen, vooral alleenstaande zieken en ouderen. Bent u gedurende een bepaalde periode afwezig? Neem dan de nodige voorzorgsmaatregelen: 
  • Informeer andere personen van uw afwezigheid (buren, familieleden, arts of thuisverpleger) en tracht enkele mensen uit uw omgeving te vinden die uw taak tijdelijk willen overnemen.
  • Neemt de persoon medicatie, zorg er dan voor dat die in voldoende hoeveelheid aanwezig is en gemakkelijk bereikbaar is.
  • Noteer alle belangrijke informatie over de persoon (in het geval deze toch dringend zou moeten worden opgenomen in een instelling) en leg die informatie op een duidelijk zichtbare plaats (of geef ze aan een persoon die beschikbaar is).
  • Maak een lijst met de belangrijke telefoonnummers en plaats een telefoon in de nabijheid. 
  • Geef een dubbel van de sleutels aan een vertrouwenspersoon: zo kan er steeds iemand binnen in geval van nood.
  • Bel regelmatig op een afgesproken tijdstip: dat stelt de persoon die u verzorgt gerust.
 Bijkomende tips
  • Eet licht verteerbare voeding. Als u een zware maaltijd moet verteren zal uw lichaamstemperatuur extra stijgen. Bewaar het voedsel koel (1-5 °C) om bederven tegen te gaan. 
  • Neemt u geneesmiddelen? Informeer dan bij uw arts of apotheker of die een negatief effect kunnen hebben op uw gezondheid gedurende een hitteperiode, en of de dosis aangepast moet worden. 
  • Volg het weerbericht en de aanbevelingen van de overheid.
  • Als u toch buiten moet komen, bescherm u dan tegen zonnebrand met een zonnecrème en draag lichte kledij. 
  • Laat kinderen NOOIT achter in een geparkeerde auto, ook niet voor een paar minuten. Door de zon loopt de temperatuur in enkele minuten heel hoog op, zelfs met een open raam.
Op  www.zorg-en-gezondheid.be/hittealarm is alvast nog meer nuttige informatie over hitte en ozon te vinden. De aanbevelingen zijn eveneens terug te vinden op de gemeentelijke website.
Dieren

Het kwik stijgt vandaag en zeker al ook morgen tot boven de 30 graden. Ook voor de komende dagen worden hoge temperaturen verwacht. Ook de dieren komen onder dir hoge temperaturen te lijden. Sinds gisteren worden dan ook her en der via sociale media berichten en foto’s verspreid van dieren die in volle zon en zonder drinken op de weide staan. Dieren zonder drinken laten staan maakt alleszins ook een inbreuk op de wetgeving voor dierenwelzijn uit.
Als bij hogere temperaturen de verdamping toeneemt bestaat er ook bij dieren kans op uitdroging. Water is voor alle organismen op aarde overigens van levensbelang. Water dient als bouwstof, als transportmiddel voor zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen en als oplosmiddel waarin chemische reacties plaatsvinden.
Zorg ervoor dat de dieren kunnen schuilen voor de zon onder bomen of in schuurtjes en laat ze zeker niet aangebonden staan. Dat beperkt de bewegingsruimte van de dieren zodat ze niet in staat zijn om verkoeling te zoeken in de schaduw. Dieren kunnen trouwens ook zeer gevoelig zijn voor zonneslag.
Voor schapen is het ook nuttig dat deze zijn geschoren. Schapen die nu nog moeten worden geschoren, scheert men best niet in de felle zon. De dieren zouden kunnen verbranden.
Voor honden is het belangrijk dat ze zo weinig mogelijk vervoerd worden in warme auto's. Honden achterlaten in een auto is op dit moment helemaal uit den boze, de dieren raken dan oververhit en gaan dood. Zorg voor voldoende water en schaduw en maak niet te lange en intensieve wandelingen met de hond. Let ook op dat de ondergrond waar men op wandelt niet te warm aanvoelt, zodat de poten van de honden niet verbranden. Honden die graag zwemmen kunnen in veilig water gerust afkoeling zoeken.
Voor katten is het probleem minder, die zoeken wel een schaduwplekje in de tuin. Zorg wel dat ze genoeg drinken hebben.
Voor knaagdieren is het erg belangrijk dat de hokken, die gewoonlijk buiten staan, in de schaduw worden gezet. Dieren van deze soort die met deze temperaturen de hele dag in de brandende zon staan, overleven het wellicht niet.
Een paard dan weer drinkt tussen de 20 en 40 liter water per dag, soms zelfs meer. Zijn behoeften variëren al naar gelang het voer dat hij krijgt, het werk dat hij doet en, natuurlijk, al naar gelang de heersende temperatuur.  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jul 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief