HERNE – Shetlandstal Van ’t Klaverbos pronkt met Belgisch erekampioen bij de hengsten

C21

HERNE – Shetlandstal Van ’t Klaverbos pronkt met Belgisch erekampioen bij de hengsten

Pony_s_marc_20_juli_2016__22_
Fibocco van t Klaverbos- buckskin dekhengst - °2011 - ere-kampioen 2016 bij de hengsten - © Deschuyffeleer
 
Pony_s_marc_20_juli_2016__7_
Erco van t Klaverbos - 76 cm - palomino dekhengst - ° 2010 - kampioen van België 2014 hengsten middenmaat - © Deschuyffeleer
 
Pony_s_marc_20_juli_2016__44_
De zwartbonte dekhengst Speedfire El Saraja - kampioen van Oostenrijk - © Deschuyffeleer
 
Pony_s_marc_20_juli_2016__36_
Het jongste veulentje, Kineka van t Klaverbos - geboren op 7 juli 2016 - 39 cm - dochter - van Eros van t Klaverbos (links) - © Deschuyffeleer
 
Pony_s_marc_20_juli_2016__28_
Kali JR van t Klaverbos - valkbont hengstenveulentje - hopelijk een van de toekomstige dekhengsten van t Klaverbos - © Deschuyffeleer
 
Pony_s_marc_20_juli_2016__24_
Keflosa van t Klaverbos, palominobont merrieveulentje geboren op 13 maart 2016 - © Deschuyffeleer
 
Pony_s_marc_20_juli_2016__15_
De 3 oudste merries van de fokkerij, Dhebora De Valk, 30 jaar, Coco van Orlandinie, 28 jaar, en Ipiana van de Kalkhoeve, 26 jaar en kampioen van België in 1994 - © Deschuyffeleer
 
Pony_s_marc_20_juli_2016__2_
De prijzenkast van Shetlandstal van t Klaverbos met onder meer een aantal provinciale kampioenen, 2 nationale kampioenen en een ere-kampioen - © Deschuyffeleer
 

Door toedoen van Marc Bosmans groeit Herfelingen stilaan maar zeker uit tot een internationale draaischijf in het fokken van Shetlandpony’s. Recent werd zijn hengst Fibocco van ’t Klaverbos (69 cm), eerder overigens begin dit jaar ook al nationaal kampioen in Wambeek in de super kleine maat,  in het Limburgse Kuringen nog gekroond tot Belgisch erekampioen alle categorieën. Daarmee bereikt de fokstal langsheen de Assesteenweg dan ook een absoluut hoogtepunt in zijn zestienjarig bestaan. Eerder in 2014 rijfde dezelfde stal met Erco van ’t Klaverbos (76 cm) ook al de titel binnen van nationaal kampioen bij de hengsten in ‘midden maat’. De producten van de fokstal geraken dan ook meer en meer begeerd zowel in binnen- als in buitenland.

Belgisch erekampioenschap
Ieder jaar wordt tijdens de gewestelijke prijskamp van Limburg, die dit jaar evenwel uitzonderlijk doorging in manège Woutershof in Kuringen in stede van op zijn gebruikelijke stek in Alden Biezen in Bilzen, naast de verschillende provinciale wedstrijden ook nog onder meer een nationaal erekampioenschap ingericht voor alle nationale kampioenenmerries en –hengsten van de afgelopen jaren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit prestigieus treffen in het rood aangestipt staat bij de meest ondernemende fokkers. En het is precies nu in dit kampioenschap dat de 5-jarige Fibocco van ’t Klaverbos uitgeroepen werd tot winnaar bij de hengsten. Alleszins een niet te versmaden erkenning, beloning en promotie voor de jarenlange inzet, de gedrevenheid en de noeste arbeid in de schoot van de fokstal.
De Shetlandpony of Shetlander is een klein maar krachtig ponyras, dat zijn naam ontleent aan de Shetlandeilanden in het uiterste noorden van Schotland. Door het koude klimaat en de kleine hoeveelheden voer ontstond daar eertijds die kleine, taaie pony met alle kenmerken van een koudbloed en met de mogelijkheid zijn lichaamswarmte vrij goed op peil te houden. De Shetlander heeft naast een dikke, lange maantop en staart ook vrij dikke manen. De benen zijn kort en sterk terwijl de hals kort, zwaar en sterk is. Hij leeft het liefst buiten in een kudde met zijn soortgenoten.
Troetelhobby  
Bij al die roem en erkenning voor de geleverde inspanningen blijft fokker en eigenaar Marc Bosmans, die beroepshalve een fiduciaire runt, uiterst bescheiden. “Als boerenzoon heeft de landbouw- en dierenmicrobe mij altijd al weten en blijven boeien. Zo rijpte anno 2000 de idee een eigen fokstal van Shetlandpony’s op te starten”, start hij het verhaal van zijn troetelhobby, want dat blijft het voor hem, hij die zichzelf op dat gebied een professionele amateur noemt. “Bij gebrek aan ervaring werd het aanvankelijk een geschiedenis met vallen en opstaan die nu evenwel haar vruchten oplevert. In het begin wist ik in Waregem een serie al vrij waardevolle Shetlanders van een echtpaar dat om gezondheidsredenen hun lievelingsdiertjes van de hand diende te doen op de kop te tikken. Momenteel lopen hier op het fokstation trouwens nog drie van die exemplaren rond. Als beloning voor hun verdiensten mogen zij met hun respectievelijke lentes van 30, 28 en 26 jaar hier nu in alle sereniteit en rust overigens blijven genieten van de gezonde Pajotse lucht en weidegang”.
Door de jaren heen kreeg de fokstal Van ’t Klaverbos alsmaar meer en meer uitstraling door de niet aflatende gedrevenheid van de fokker die zich nu echt in zijn hobby had vastgebeten. In die zin heeft zijn echtgenote Lucile Heremans het vaak over “de uit de hand gelopen hobby van haar echtgenoot”. Momenteel telt de stal dan ook in totaal 105 pony’s waaronder 14 goedgekeurde hengsten en om en bij de 40 geregistreerde fokmerries. Elk jaar zien goed 15 à 20 topveulens er het levenslicht. Voor dit alles is, naast de stallingen, 12 ha weidegang in gebruik. In de zomer worden om en bij de twee uren zorg besteed aan die mooie verzameling troeteldieren, in de winter loopt dit op tot om en bij de vier uur. Daarnaast is er ook uiteraard aanhoudende oplettendheid noodzakelijk.
Eigen visie
Voor de uitbouw van zijn fokstal en voor het opdrijven van de kwaliteit van de fokproducten spaarde Marc Bosmans kost noch moeite. Daarbij blijft hij wel zijn basisprincipe trouw dat hij vanuit zijn hobby en vanuit zijn eigen visie zelf Shetlanders van topkwaliteit moet weten te kweken: “Maar om inteelt tegen te gaan ben ik nu wel verplicht geregeld nieuwe fokproducten en dan vooral veulentjes aan te kopen. Ik ben dan ook voortdurend op zoek, ook in het buitenland, naar producten die in mijn fokvisie passen. Zo maakt nu ook de zwartbonte dekhengst Speedfire El Saraja, kampioen van Oostenrijk, deel uit van onze collectie”.
Als streefbeeld voor een kwaliteitsvolle pony ziet Marc Bosmans het liefst een Shetlander met een klein hoofd, dat overigens ook het gemakkelijk veulenen als voordeel heeft, correcte standen en voeten vertoont, een lange dubbelzijdige manenkam bezit, een goed karakter etaleert en begenadigd is met een harmonieuze bouw of exterieur. Specifiek richt hij zich nu wel eerder op het fokken van zo klein mogelijke pony’s, die nu trouwens sinds dit jaar door het Belgisch Shetland Studbook ook erkend worden in de nieuwe categorie ‘super kleine maat’ met een schofthoogte van maximaal 70 cm. En daar is erekampioen Fibocco van ’t Klaverveld nu precies één van de eerste waardevolle exponenten van.
Verkoop
De goedgekeurde dekhengsten worden uitsluitend op het eigen dekstation ingezet. Enkel bij verkoop van eigen kweekmerries worden de dekhengsten ook ingezet vooraleer die merries het fokstation verlaten. Uiteraard biedt het station steeds hoogwaardige fokproducten te koop aan. “Naast de kwaliteitsvereisten kijk ik ook en vooral uit naar het goed karakter ervan om reden de meeste bestemd zijn om ook met kinderen te kunnen omgaan”.
Marc Bosmans droomt er alleszins van zijn hobby nog een twintigtal jaar te kunnen uitoefenen. “Tegen dan kijk ik uit dat de kinderen en de kleinkinderen de fakkel hebben overgenomen”, is de stilzwijgende hoop van de inmiddels doorgewinterde Shetlandliefhebber.

Meer info via www.vantklaverbos.be  en op deze Facebookpagina             

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jul 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief