HERNE – Begerige ouderen voor een nieuwe serviceflat in St-Felix melden zich nu al best aan

C21

HERNE – Begerige ouderen voor een nieuwe serviceflat in St-Felix melden zich nu al best aan

Tuinfeest_st-felix_2016__1_
HERNE – Begerige ouderen voor een nieuwe serviceflat in St-Felix melden zich nu al best aan - © Deschuyffeleer
 
Tuinfeest_st-felix_2016__2_
HERNE – Begerige ouderen voor een nieuwe serviceflat in St-Felix melden zich nu al best aan
 
Tuinfeest_st-felix_2016__3_
HERNE - Tuinfeest in het rust- en verzorgingstehuis St-Felix - © Deschuyffeleer
 
Tuinfeest_st-felix_2016__4_
HERNE - Tuinfeest in het rust- en verzorgingstehuis St-Felix - © Deschuyffeleer
 
Tuinfeest_st-felix_2016__5_
HERNE - Tuinfeest in het rust- en verzorgingstehuis St-Felix - © Deschuyffeleer
 
Tuinfeest_st-felix_2016__6_
HERNE - Tuinfeest in het rust- en verzorgingstehuis St-Felix - © Deschuyffeleer
 
Tuinfeest_st-felix_2016__7_
HERNE - Tuinfeest in het rust- en verzorgingstehuis St-Felix - © Deschuyffeleer
 

Tijdens het jaarlijks tuinfeest in het rust- en verzorgingstehuis St-Felix was één van de gespreksonderwerpen uiteraard de toekomstige uitbreiding van het complex met onder meer 28 nieuwe serviceflats. Als alles volgens plan verloopt moeten die assistentiewoningen instapklaar zijn midden 2019. Maar mensen die mettertijd willen genieten van die nieuwe accommodatie doen er blijkbaar alleszins al best aan zich nu reeds in te schrijven op de wachtlijst, schuift algemeen directeur Wouter Van Audenaerde nu reeds naar voren.

Tuinfeest
Voor de residenten is het tuinfeest ieder jaar opnieuw de gelegenheid om met familie en vrienden eens gezellig bijeen te komen rond een overheerlijke barbecue en bijhorende aperitiefjes, drankjes en dessertjes. “Het tuinfeest laat ons team ook toe de familie van onze residenten in een totaal ontspannen sfeer te ontmoeten. En voor onze residenten dan weer is het tuinfeest een uitgelezen moment om vooral hun familie maar ook hun vrienden eens uit te nodigen”, zegt algemeen directeur Wouter Van Audenaerde. “Ons tuinfeest is beslist geen fondsenwerving. Wel is het zo dat de opbrengsten terugkeren naar onze residenten onder de vorm van onder meer uitstapjes, proevertjesnamiddagen met streekproducten en optredens van muzikanten en artiesten”.
Het is algemeen bekend dat de directie van St-Felix met algemeen directeur Wouter Van Audenaerde en directeur bewonerszorg Marc Van Nieuwenhove grootse plannen voor uitbreiding van het complex voor ogen heeft. Een toekomstgerichte integrale visie op de opvang van de vergrijzing in de streek staat hierbij centraal.
Het woonzorgcentrum Sint-Felix is nu overigens al een modern wooncomplex voor ouderen. Dat complex met zijn verschillende woonvormen werd in 1998 in gebruik genomen. Zo beschikt het eigenlijk rusthuis thans over 14 woongelegenheden voor zorgbehoevende senioren, evenals valide en semi-valide bejaarden die omwille van hun persoonlijke thuissituatie of hun gezondheid niet meer in staat zijn volledig zelfstandig te leven. Daarnaast biedt de afdeling rust- en verzorgingstehuis nog eens 46 woongelegenheden aan voor zwaar zorgbehoevende senioren die om gezondheidsredenen en sociale redenen het bijzonder moeilijk hebben om thuis te blijven. Voor kortverblijven dan weer zijn 4 kamers beschikbaar. Deze kamers kunnen een oplossing bieden indien er nood is aan een tijdelijk verblijf om medische redenen, om sociale redenen of om de thuiszorg even te ontlasten. “Een nauwe samenwerking met de ziekenhuizen en thuiszorgdiensten uit de regio ligt hierbij uiteraard voor de hand”, geeft Wouter Van Audenaerde aan.
De serviceflats
Een fel begeerde woonvorm is de serviceflatresidentie met zijn 13 appartementen. Hier kunnen 60-plussers zelfstandig wonen maar toch met afdoende zorggaranties en in de onmiddellijke nabijheid van zorginfrastructuur. “Gelet op het succes van deze formule en binnen het kader van onze integrale visie over ouderenopvang en -begeleiding zijn wij nu toe aan de bijkomende realisatie van 28 nieuwe serviceflats, wat het totaal aantal dan op 41 zal brengen”, luidt het bij de algemene directeur. “En steeds binnen onze algemene toekomstvisie plannen wij ook nog eens de bouw van een dagverzorgingscentrum met 5 plaatsen. Dat centrum zal mettertijd worden geïntegreerd in het bouwproject samen met de nieuwe serviceflats en het lokaal dienstencentrum. En last but not least denken wij ook vanuit de mogelijkheden van ons ruim en gezellig cafetaria aan de verdere uitbouw van ons ontmoetingscentrum voor senioren. Een gezellige kaartnamiddag, een tasje koffie drinken of een kijkje komen nemen in ons huis is nu al mogelijk zonder voorafgaande afspraak. Mits voorafgaandelijk overleg kan het nuttigen van een middagmaal door niet-residenten of bezoekers er eveneens en dit aan een zeer democratische prijs”.
Nieuwbouw
Als lid van de Solidum-vereniging, de kostendelende groep die werd opgericht door de congregatie van de Zwartzusters Augustinnen van Halle, kan de vzw St-Felix bij de nieuwbouw alvast rekenen op de steun en de ervaringen van haar zustervzw’s die recent eveneens nieuwbouwprojecten opzetten. De groep omvat acht woonzorgcentra in Vlaams-Brabant waaronder, naast St-Felix, ook St-Augustinus in Halle, St-Carolus in Sint-Katherina-Lombeek, H. Vander Stokken in Pepingen en het gloednieuwe Van Lierde in Affligem.
Zoals de planning er nu uitziet is de ingebruikname van de 28 bijkomende nieuwe assistentiewoningen pas voorzien midden 2019. Desondanks raadt algemeen directeur Wouter Van Audenaerde begerigen toch nu al ten stelligste aan zich in te schrijven op de wachtlijst. “Want de nood aan dergelijke serviceflats, die de ouderen afdoend zorgcomfort bezorgt in een veilige leefomgeving, is zo groot dat zij, mede door het huidig samenlevingspatroon tussen ouders op leeftijd en hun kinderen, ten allen tijde steeds bezet zullen zijn”, klinkt het.
Integrale visie
Bij de uitbouw van het woonzorgcentrum houdt algemeen directeur Wouter Van Audenaerde steevast een integrale visie over een kwalitatief hoogstaande ouderenopvang voor ogen. Daarbij dient hij evenwel steeds meer en meer ook rekening te houden met de schaarse financiële middelen die de woonzorgcentra vanuit de Vlaamse overheid nog kunnen aanspreken. Zo kan zo’n een centrum in Vlaanderen per dag nog slechts om en bij de 4€ voorzien voor de maaltijden van zijn residenten zoals blijkt uit een recente studie van Belfius rond de financiële toestand van de vzw-wooncentra. “Wij dienen er van uit e gaan dat de thuisverpleging en de gezinshulp heden ten dage op punt staan en de nodige erkenning genieten met de bedoeling de ouderen zo lang mogelijk thuis van de nodige opvang en zorgen verzekerd te zien”, stelt hij. “Als woonzorgcentrum heroriënteren wij ons best op de opvang van zwaar hulpbehoevende ouderlingen. Tussendoor evenwel willen wij onze doelpersonen al progressief kennis laten maken met het leven in een woonzorgcentrum via het ontmoetingscentrum, het dagverzorgingscentrum, de assistentiewoningen en het rusthuis”.

Meer info op www.stfelix.be of via 02/398.01.10.   

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 sep 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief