HERNE – Kwadrant plus richtte zijn pijlen op het uitzicht van het Groene Kwadrant in 2040

C21

HERNE – Kwadrant plus richtte zijn pijlen op het uitzicht van het Groene Kwadrant in 2040

Kwadrant_plus_sep_2016__1_
HERNE – Kwadrant plus richtte zijn pijlen op het uitzicht van het Groene Kwadrant in 2040 - © Deschuyffeleer
 
Kwadrant_plus_sep_2016__2_
HERNE – Kwadrant plus richtte zijn pijlen op het uitzicht van het Groene Kwadrant in 2040 - Inne Pijpers Olen - © Deschuyffeleer
 
Kwadrant_plus_sep_2016__3_
HERNE – Kwadrant plus richtte zijn pijlen op het uitzicht van het Groene Kwadrant in 2040 - Gerard Vervisch Gecoro Olen - © Deschuyffeleer
 
Kwadrant_plus_sep_2016__4_
HERNE – Kwadrant plus richtte zijn pijlen op het uitzicht van het Groene Kwadrant in 2040 - © Deschuyffeleer
 
Kwadrant_plus_sep_2016__5_
HERNE – Kwadrant plus richtte zijn pijlen op het uitzicht van het Groene Kwadrant in 2040 - Paul Beyl © Deschuyffeleer
 
Kwadrant_plus_sep_2016__6_
HERNE – Kwadrant plus richtte zijn pijlen op het uitzicht van het Groene Kwadrant in 2040 - © Deschuyffeleer
 
Kwadrant_plus_sep_2016__7_
HERNE – Kwadrant plus richtte zijn pijlen op het uitzicht van het Groene Kwadrant in 2040 - © Deschuyffeleer
 

In de eerste van een reeks thema-avonden trok ‘Platteland en (h)euvels’, de werkgroep Ruimtelijke Ordening – Stedenbouw – Milieu en Plattelandsontwikkeling van Kwadrant Plus, samen met deskundigen en belangstellenden op pad voor het opsporen en het opzetten van een ruimtelijke visie voor de gemeente. Moderator was Kwadrant Plus-voorzitter Paul Beyl.

De bekommernis om de toekomst van de schaarse open ruimten in de gemeente ligt aan de basis van de behoefte om constructiever en op basis van objectievere criteria met planningsprocessen om te gaan. Om te achterhalen waar de belangrijkste knelpunten in de rurale planningsprocessen zitten, liet Kwadrant Plus vooreerst dan ook ervaren tenoren uit de wereld van de natuur en de ruimtelijke ordening aan het woord.
Zo mocht Paul Van der Sluys, afdelingshoofd Platteland bij de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) als eerste de reeks sprekers openen. De Vlaamse Landmaatschappij ondersteunt de uitbouw van een Vlaams plattelandsbeleid. Voor de VRP (Vereniging voor Ruimte en Planning) was het architecte-burgerlijk ingenieur Peggy Totté die het accent legde op hoe duurzaam en innovatief omgaan met de schaarse ruimte. Zij stelde dan ook de ‘betonnen structuur’ van een centrum in vraag en pleitte hierbij dan ook daar voor meer ingroening.
Ook vanuit de stad Landen en de gemeente Olen waren vertegenwoordigers naar de bijeenkomst uitgenodigd om hun ideeën en ervaringen te delen over hoe hun beleidsmensen denken over de toekomst van hun respectievelijke leefgemeenschappen met daarbij als uitschieters de kwaliteit van het wonen, de inrichting van de publieke ruimte en de relatie met de open landschappen. Hoe willen onze inwoners dat hun dorp of stad er in de toekomst uitziet was dan ook hun boodschap.
Als voorzitter van het Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening, kort Gecoro, van Olen was het Gerard Vervisch die de samenstelling, de werking en de taken van zijn adviesraad toelichtte en getuigde dat in zijn Olen de samenwerking van de Gecoro met de bevolking en de politiek in de brede zin van het woord alleszins goed verloopt.
Boodschap    
Na de pauze was het voorzitter-moderator Paul Beyl die namens Kwadrant Plus vanuit een schematische voorstelling van het Groene Kwadrant de aandacht van de aanwezigen, waaronder ook burgemeester Kris Poelaert, toespitste op het feit dat, naast de bebouwde ruimten, de dorpskommen en stedenbouw, ook voor de overige 80% van de gemeentelijke oppervlakte een goeddoordachte toekomstvisie dient uitgewerkt te worden. “Als men zoveel energie kan steken in het uittekenen van een toekomstperspectief voor de bebouwde centra dient ook dezelfde inzet te worden betoond voor de ruimtes die van onze gemeente maken dat zij de benaming ‘Groene Kwadrant’ waardig is en blijft”, was hierbij allicht zijn belangrijkste boodschap”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 sep 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief