HERNE – Geslaagde realisaties van hernieuwbaar en zuinig energieverbruik te bezoeken

C21

HERNE – Geslaagde realisaties van hernieuwbaar en zuinig energieverbruik te bezoeken

Energieverbruik_opendeur
HERNE – Geslaagde realisaties van hernieuwbaar en zuinig energieverbruik te bezoeken - © Deschuyffeleer
 

In het kader van het streven naar klimaatneutraliteit en in het zog van de opendeurdag van de Verenigde Handelaars loopt in Herne dezelfde dag ook nog een opendeur bij vier geslaagde realisaties van hernieuwbaar en zuinig energiebeheer. Ook hier zijn bezoekers op de vier adressen dan uitermate welkom om kennis te maken met de gehanteerde procedés.

Innovatieve isolatie met papiervlokken
In de Brikstraat 14a in St-Pieters-Kapelle ten huize van Tomas en Tania  Van den Hoof-Stadsbader valt een centrale verwarming met pellets, op maat gemaakt voor hun woning, te bezichtigen. Ook maakt de woning gebruik van zonnepanelen en een warmteboiler. De garage dan weer is op een innovatieve ecologische manier met papiervlokken geïsoleerd. Bezoek mogelijk van 13 tot 18u.
Grond/Waterwarmtepomp
Welke de voordelen zijn van een geothermische of grond/waterwarmtepomp in een woning kan ontdekt worden in de Barakkenbergstraat 4 in Herfelingen ten huize van Roland en Godelieve Pauwels-Deschuyffeleer. Die warmtepomp, één van de meest efficiënte die op de markt aanwezig is, haalt energie uit de grond. De hoeveelheid energie die de pompen hiervoor gebruiken is laag in vergelijking met de opbrengst. Zo verbruikt de warmtepompinstallatie minder energie dan een klassiek verwarmingssysteem en laat ze toe aanzienlijk te besparen op de energiefactuur. Adviseur Steven De Buck van het installatiebedrijf Planet-eco uit Ninove is aanwezig van 11 tot 11u30 en van 13 tot 13u30 voor alle nuttige informatie. Bezoek is mogelijk van 10 tot 18u.
Centrale verwarming met houtpellets
In de woning van Frank en Ilse  Nevens-Wijnant in de Kwatemstraat 5 is te bezichtigen hoe de familie haar woning sinds 2007 grondig heeft gerenoveerd. Ze lieten hierbij een centrale verwarmingsinstallatie plaatsen die werkt op houtpellets. In combinatie met een zonneboiler en een speksteenkachel, waarin hout van de knotwilgen rond de tuin wordt gestookt, is de energievoorziening voor verwarming van de woning en voor warm sanitair water dus van hernieuwbare oorsprong. Bezoek mogelijk van 10 tot 18u.
Stro-balen paalwoning
Ten huize van Yo Bisschops in de Broekstraat 22 in Kokejane zijn bezoekers van 14 tot 17u welkom om haar zelfgebouwde paalwoning te bekijken. Het werd een paalwoning omdat de Broekstraat niet voor niets de Broekstraat heet en ze de diertjes in hun wandel-traject niet wou storen. Het werd ook een stro-balenwoning omdat ze gelooft in het cradle to cradle-proces en stro een flexibel bouwmateriaal is. Het huis heeft als enige verwarming een kleine speksteenkachel, een groendak voor de extra isolatie en om van vanuit de lucht geen impact te hebben op het groenbeeld evenals lemen binnenmuren omdat de eigenares gelooft in een huis als tweede huid. Ook heeft de woning geen binnendeuren om de luchtcirculatie optimaal te bevorderen.          
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 okt 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief