HERNE – Vol verwachting uitkijken naar de komst van het kindeke Jezus

C21

HERNE – Vol verwachting uitkijken naar de komst van het kindeke Jezus

Kerstal_herne_2016__14_
HERNE – Vol verwachting uitkijken naar de komst van het kindeke Jezus - Germain Derijcke - © Deschuyffeleer
 
Kerstal_herne_2016__11a1_
HERNE – Vol verwachting uitkijken naar de komst van het kindeke Jezus - © Deschuyffeleer
 
Kerstal_herne_2016__17_
HERNE – Vol verwachting uitkijken naar de komst van het kindeke Jezus - Toets Thielemans © Deschuyffeleer
 
Kerstal_herne_2016__19_
HERNE – Vol verwachting uitkijken naar de komst van het kindeke Jezus - © Deschuyffeleer
 
Kerstal_herne_2016__20_
HERNE – Vol verwachting uitkijken naar de komst van het kindeke Jezus - © Deschuyffeleer
 
Kerstal_herne_2016__24a_
© Deschuyffeleer
 
Kerstal_herne_2016__27_
HERNE – Vol verwachting uitkijken naar de komst van het kindeke Jezus - © Deschuyffeleer
 

Ook in Herne wordt dezer dagen naar jaarlijkse gewoonte alles in stelling gebracht om het kindeke Jezus tijdens de kerstnacht in de beste omstandigheden te ontvangen in de sfeervolle kerststal op het dorpsplein in het centrum. Zo hebben nu ook de levende dieren al hun opwachting in de stal gemaakt. Nu is het nog enkel aftellen naar Kerstmis om ook het kindeke Jezus daadwerkelijk in de kribbe te zien neergelegd worden door Germain Derijcke en zijn gezelschap.

Kerststal met levende dieren
Door de kerstverlichting baadt het dorpsplein thans knusjes onder een warme lichtkoepel. Sfeer brengt alleszins ook de kerststal met zijn levende dieren en zijn authentieke figuren. Eén van de bezielers achter het ganse opzet hiervan is Germain Derijcke. Ieder jaar opnieuw is hij het die op kerstnacht het kindeke Jezus in de kribbe mag neerleggen. Daarmee houdt hij nu al 27 jaar een mooie en door iedereen gewaardeerde traditie in ere. Hij herinnert zich de ontstaansgeschiedenis in oktober 1989 nog bijzonder levendig.
Armtierig stalletje
“Het was tijdens een verplichte vergadering van de schuttersgilde dat ik het ontwerp van de stal en de bijhorende omheining op een papieren tafelkleed uittekende. De toenmalige schepen Frans De Slachmuylder had dit opgemerkt en beiden hadden wij het toen gemunt op het armtierig stalletje dat elk jaar werd neergezet op de trappen van het gemeentehuis”, vertelt hij met enige weemoed.
“In vele steden waar ze denken dat de melk uit de supermarkt komt staat elk jaar een stal met levende dieren en hier in Herne waar dieren in overvloed leven moeten wij het doen met een pietluttig stalleke op de trappen van het gemeentehuis”, was het doorslaggevend argument voor de schepen om met de afgescheurde tekening naar het schepencollege te trekken. “Na het opmaken van een kostenraming volgde algauw vanuit het gemeentebestuur het fiat”, weet Germain nog.
“Met planken van de zagerij De Weerdt uit Pepingen bouwde gepensioneerd onderwijzer Marcel Deblander dan samen met enkele werkmannen van de gemeente aan de hand van het ontwerp de stal op”, gaat het verhaal verder. “Waar nu de Post zijn parking heeft achter het monument werd de stal in verschillende panelen in elkaar getimmerd en aangepast aan de helling van het dorpsplein. De stal is overigens met het open gedeelte naar het oosten gericht om de dieren te beschutten tegen regen en hevige wind. De stal werd om praktische redenen opgedeeld in 5 boxen: die voor de os, die voor de ezel, die voor de schapen en de kippen, de voorraadplaats en de kribbe”.
De mensen van goede wil die dit jaar bereid werden gevonden om de dieren aan te leveren zijn B. Agneessens-Reygaerts (de ezel), Paul Clincke (de os), Willy en Bart Potvin (de schapen) en de familie Stalpaert-Derijcke (de kippen en de duiven). Frank Vandenbroeck dan weer is de man die instaat voor de dagelijkse verzorging van de dieren en Germain kijkt iedere avond na of alles wel goed werd afgesloten.
“De beelden werden gemaakt op paspoppen. Zo is het kindje Jezus de toenmalige speelpop van de kinderen van Théodorus Vos en Lucie van Raalte. Die pop trotseert nu al 27 jaar weer, wind en kou”, luidt het ook nog. “Vandalen of flauwe plezanten die te diep in het glas keken durven wel eens amok maken. Daarom staat de stal nu hoger op het plein en is er zo een betere sociale controle”.
Toets Thielemans
Ieder jaar wordt bij de opbouw van de stal een link ingelast die verwijst naar een belangrijke gebeurtenis uit het voorbije jaar. Zou was vorig jaar de gastbezoeker een asielzoeker. Dit jaar kijkt mondharmonicaspeler Toets Thielemans, die deze zomer overleed, van op een veilige afstand naar het kerstgebeuren.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 dec 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief