LENNIK - Windturbines krijgen forse tegenwind in het Pajottenland

C21

LENNIK - Windturbines krijgen forse tegenwind in het Pajottenland

Windturbines_goed_p200

Naar aanleiding van de publicatie van een artikel in het partijblad van Lennik2000 in verband met de windturbines, die men in Eizeringen zou willen plaatsen, peilden wij ook even naar de mening van Carl Dewever, voorzitter van vzw 'Eizeringen Leeft!'.

Wat was uw eerste reactie bij het lezen van dit artikel?
C.D.: Lennik2000 zegt dat er sowieso windturbines in Lennik zullen komen. Zonder daarbij andere vormen van groene energievoorziening te onderzoeken. Het zullen en moeten windturbines worden volgens Lennik2000. Ze zeggen dat indien de gemeente het niet doet via een lieflijke coöperatieve vennootschap, dat het dan de grote 'boze' energiespelers zullen zijn. Lennik doet hiermee de waarheid geweld aan.
Hoe zit het dan wel in mekaar?
C.D.: Het moet intussen duidelijk zijn. Lennik2000 wil kost wat kost een windturbinepark door de strot van de Eizeringenaren duwen. En ze sparen hierbij geen enkele moeite. Zo ging het gemeentebestuur waarvan ze deel uitmaken, zelfs tot bij de Raad van State om de bescherming van de beukendries van ’t Nelleken trachten tegen te houden. Daarna verspreidde Lennik2000-schepen Geert De Cuyper moedwillig verkeerde informatie naar de mensen van het Nelleken. Gelukkig zette het kabinet van de bevoegde minister Bourgeois de puntjes op de i. Maar daarmee is het verhaal nog niet ten einde. Uit betrouwbare bron hebben wij vernomen dat de promotoren van het windturbinepark van Eizeringen de deur van het kabinet van minister Bourgeois hebben platgelopen om een stuk uit de ankerplaats te laten wegsnijden om de inplanting van de windturbines mogelijk te maken. Zelfs een nieuw in Eizeringen in te planten bedrijventerrein wordt gebruikt om de windturbines te kunnen verantwoorden. Wat Lennik2000 dus schrijft, “wij hebben enkel een adviserende bevoegdheid”, is dus gewoon niet correct. Er werd in Vlaanderen nog geen enkele windturbine geplaatst tegen de wil van een gemeentebestuur in. Dus indien de gemeente Lennik geen windturbines wil, dan komen er ook geen.
Is het dan toch niet beter zelf een coöperatieve op te richten voor het windenergieproject om te verhinderen dat de 'multinationals' hier een windturbinepark gaan neerpoten?
C.D.: De redenering van in het partijblad van Lennik2000 deed me de wenkbrauwen fronsen. Wat wil men eigenlijk zeggen ? “Als Eizeringen en het Pajottenland moeten verknoeid worden door de plaatsing van windturbines, dan is het beter dat we het zelf doen?” Komaan zeg. Men moet serieus blijven. Een windturbine geplaatst door een multinational of door een eigen coöperatieve vennootschap geeft exact evenveel hinder. Het grote verschil dat ik zie is dat lokale coöperatieven graag bevriende politici in hun raad van bestuur hebben. En wie denk je dat in dit geval het meeste kans heeft om de zitpenningen op te strijken? Misschien net daarom dat er in Lennik enkel over windenergie wordt gesproken en niet over andere vormen van groene energie. Het mag trouwens gezegd worden dat Lennik2000-bestuurslid Bruno Moens en schepen De Cuyper bijzonder actief zijn inzake de promotie van het windenergieproject via de VZW Pajopower, die overal in het Pajottenland windturbines wil plaatsen en die – zoals tot voor kort op haar website te lezen stond – zich op termijn kan omvormen tot een coöperatieve vennootschap. Moet ik er nog een tekeningetje bij maken ? Zijn sommigen al bezig met hun zitje in de raad van bestuur te verzekeren ? Ik kan mij vergissen, maar ik betwijfel het.
Zijn jullie dan tegen windenergie?
C.D.: Lennik2000 tracht dit ons natuurlijk in onze schoenen te schuiven. Laat me duidelijk zijn: Eizeringen Leeft is helemaal niet tegen groene energie en ook niet tegen windenergie. Wat Lennik2000 schrijft, is dus niet waar.
Wij zijn echter van mening dat men zeer goed moet oppassen waar men deze mastodonten van meer dan 140m hoogte neerpoot. Turbines op zee en in gebieden nabij de zee, zoals in havens, zijn wel degelijk winstgevend. Windturbineprojecten in het binnenland zijn dat heel wat minder. Kijk naar wat de grote energiespelers doen. Zij hebben lessen getrokken uit hun ervaringen van al die jaren dat ze reeds actief zijn in de sector van de windenergie. Er is bovendien nog zeer veel ruimte onbenut op industrieterreinen, in havengebieden of langs autosnelwegen. Daar zou men prioritair windturbines moeten plaatsen in plaats van in onze streek die als zeer waardevol wordt beschouwd. Maar Lennik2000 blijft halsstarrig vasthouden aan hun idee dat ons mooie Eizeringen dé geschikte locatie voor hun prestigeproject is.
Misschien is Eizeringen de enige mogelijke locatie?
C.D.: Absoluut niet. De gemeente baseert zich op een eindwerk van Lennik2000-bestuurslid Bruno Moens. In die 'studie' staan 5 mogelijke plaatsen voor windturbines, maar over 4 plaatsen wordt door de voorstanders van het windturbinepark met geen woord gerept. Waarom? Sommigen beweren dat die in de achtertuin van een aantal politici liggen.
Waarom zijn jullie zo bezorgd over windturbines?
C.D.: Windturbines zijn mastodonten en hebben een enorme impact op mens en omgeving. Dergelijke dingen zo dicht bij bewoning plaatsen heeft ernstige gevolgen. In de Artsenkrant van 24 juli jl. wees cardioloog Marc Goethals uit Aalst erop dat de nabijheid van windturbines kan leiden tot stress, slaapstoornissen, hoofdpijn, depressie en hartproblemen.
Windturbines hebben net zoals andere hinderlijke installaties een negatieve invloed op de waarde van het vastgoed: de waarde van de huizen in de nabijheid van een windturbine zal een serieuze duik nemen.
Bovendien verminken die industriële windturbines het Pajotse landschap. Jaarlijks investeert de overheid – inclusief de gemeenten – heel wat geld in plattelandsontwikkeling (plattelandseconomie, toerisme, natuurbeheer, Pajottenland als merk). Het zou dan ook van weinig beleidsvisie getuigen indien al deze inspanningen door de komst van windturbines zouden om zeep worden geholpen.
Wat stellen jullie dan wel voor?
C.D.: Eerst en vooral vinden wij dat de gemeente alternatieven inzake groene energie moet laten onderzoeken. We moeten een duurzame oplossing zoeken met respect voor de eigenheid van de streek. Het verminken van een dorp zoals Eizeringen hoort daar alleszins niet bij.
Daarnaast hebben wij steeds aan het gemeentebestuur gevraagd dat de geplande objectieve studie over alle locaties zou gaan en niet enkel over deze in Eizeringen.
Bovendien herhalen wij onze vraag om te mogen deel uitmaken van de stuurgroep Windenergie. Dit wordt ons tot dusver nog steeds geweigerd door het gemeentebestuur.
We willen constructief meewerken aan oplossingen, die het landelijke karakter van onze streek en ons dorp ten goede komen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jul 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 11 mrt 2024

archief