PAJOTTENLAND – Groot en klein nieuws uit de politieraad van maart 2014

C21

PAJOTTENLAND – Groot en klein nieuws uit de politieraad van maart 2014

Politieraad_2014
Samenstelling Politieraad - © Deschuyffeleer
 
Lok_pol_pajottenland
De huidige gebouwen van de Lokale Politie Pajottenland in Kester - © Deschuyffeleer
 

Politiehuis

De Politieraad stemt in principe in met de bouw van een nieuw politiehuis in Kester en is bereid daartoe, mede via de gemeenten, de nodige financiële middelen voor vrij te maken. Het nieuw politiehuis zou ingeplant worden langsheen de Edingsesteenweg achter de gebouwen van de vroegere Rijkswacht.
 
De huisvesting van de lokale politie Pajottenland schept al problemen van bij het opstarten van de politiezone door de verspreiding over verschillende sites en door de minder fraaie staat van de overgenomen rijkswachtgebouwen in Kester. Komt daar nog bij dat de Federale Overheid thans volop gaat voor de verkoop van de vroegere logementen waarin nu nog een groot deel van het personeel werkzaam is.
 
Om uit de huisvestingsimpasse te geraken werden verschillende scenario’s uitgezet. Korpschef Marc Hellinckx pleit al geruime tijd voor de bouw van een nieuw centraal politiehuis als de meest aangewezen oplossing met een opstartdatum begin 2017 en met deels eigen financiële middelen en deels een lening. Maar in deze onzekere financiële tijden met ook voor de nieuwe legislatuur de nieuwe beheers- en beleidscyclus en de nieuwe meerjarenplanning kijken de gemeentebesturen vooral naar het financieel meerkostenplaatje.
 
Tegenover de doorslaggevende argumenten van de korpschef waaronder het risico op een uitzetting op korte termijn bij verkoop van de logementen en het desnoods noodgedwongen onderbrengen van de betrokken diensten in containers ging de raad nu toch akkoord met het principe van de nieuwbouw. Er kwam wel enige tegenwind vanwege de afgevaardigden van de Lennikse meerderheidsfractie LvB/CD&V met burgemeester Irina De Knop, schepen Heidi Elpers en raadslid Kelly Van Vlaenderen die zich bij de stemming onthielden. Zij zagen het nieuwbouwproject via een aantal wisseloplossingen liever getild over de huidige legislatuur om het dan op starten in 2020. Erik O en Fried Ringoot van de Lennikse oppositie N-VA/Lennik² stemden dan wel voor het nieuwbouwproject.
 
Het Politiecollege werd nu gemachtigd de voorbereidende stappen te zetten met het oog op het verwerven van een bouwgrond. Een geschikte locatie daartoe is alvast het Woonuitbreidingsgebied Zuid langsheen de Edingsesteenweg waarvoor de gemeente Gooik inmiddels een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) heeft goedgekeurd. Ook wordt van het Politiecollege verwacht dat het de mogelijkheden van een privaat-publiekrechterlijke samenwerking (PPS) onderzoekt en dat het uitkijkt naar een mogelijke tijdelijke huisvesting in afwachting van het opstarten van het nieuwbouwproject. Ook kreeg het Politiecollege groen licht om de opstart van de bouwprocedure voor te bereiden en uit te kijken naar de mogelijkheden van een kredietopening. Daarnaast kreeg het Politiecollege ook nog de toestemming om te laten overgaan tot de minimale instandhoudingswerken voor het huidig administratief complex in Kester.     
 
Eedaflegging
Bij het begin van de Politieraad legden de inspecteurs Jonas Roels en Stijn Baetens hun eed af als lid van de lokale politie Pajottenland. Jonas Roels wordt ingezet bij de recherche terwijl Stijn Baetens een taak opneemt bij de interventiedienst.
 
Resultatenrekening
Over het dienstjaar 2013 sluit de politiezone haar resultatenrekening af met een tekort van 231.975 euro. Aan de kant van de begrotingsrekening bedraagt het boekhoudkundig resultaat in de gewone dienst 1.287.060 euro en in de buitengewone dienst 4.471 euro.
 
Interventievoertuig
De Politieraad gaf eveneens zijn akkoord voor de aankoop van een nieuw interventievoertuig Volkswagen Transporter Combi binnen het kader van het raamcontract van de Federale Politie. De aankoopprijs wordt geraamd op 63.500 euro.
 
Kogelwerende vesten
De politiezone gaat ook over tot het aankopen van 21 kogelwerende vesten voor het personeel. De kostprijs bedraagt in totaal bij benadering 11.500 euro. Mogelijks wordt een gedeelte van de kosten gesubsidieerd door de FOD Binnenlandse Zaken in het kader van de beloftes van minister Joëlle Milquet rond betere beschermingsmaatregelen voor het politiepersoneel.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 04 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief