LENNIK - Nieuw beeld op kerkhof

C21

LENNIK - Nieuw beeld op kerkhof

Editiepajot_lennik_standbeeld_1_
Ingezonden foto
 
Editiepajot_lennik_standbeeld_2
Ingezonden foto
 

Naar aanleiding van de Wapenstilstand en in het teken van ‘100 jaar oorlog’ werd op het kerkhof van Lennik het beeld Memento onthuld. Het nieuwe beeld toont een menselijke figuur op een verhoog.

Een man of een vrouw? Met MEMENTO (werktitel) brengt Koenraad Tinel een hommage aan de enkeling, aan die ene, unieke mens die slachtoffer moet zijn van oorlog en geweld: de gesneuvelde – altijd weer iemands zoon, vader, broer… – of de achterblijvende, altijd weer iemands moeder, echtgenote, dochter… Het beeld straalt eerbied en waardigheid uit.
Het is intens. Het kijkt naar buiten: van bovenop de heuvel turend in de verte, over de omringende grafstenen het landschap van het Pajottenland in. Tegelijk kijkt het naar binnen: met omwikkeld hoofd, ingetogen en stil. De stalen structuur die de torso draagt verbeeldt wat ons rest na verwoesting, de ruïnes waarop het leven langzaam opnieuw begint.
Kunst toont de creativiteit en het inzicht van een individuele mens. Ze doet schoonheid en wijsheid tevoorschijn komen. Als kind stond beeldhouwer Koenraad Tinel letterlijk op het puin van een aan flarden geschoten Europa. Vandaag stelt hij met zijn beeldend werk en met zijn persoonlijke getuigenissen in boeken en tijdschriften, in documentaires en op theaterpodia een hoopgevend en verzoenend gebaar. Het is de uitdrukking van zijn onweerstaanbare levenswil en zijn universeel-menselijke visie. Het kunstwerk brengt troost, het verhevigt de rust en de intimiteit van de begraafplaats. Met MEMENTO verschijnt een waardevol vredesmemoriaal in het hart van het Pajottenland.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 nov 2014
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief