LENNIK - Studie over lichamelijke opvoeding voor slechtzienden

C21

LENNIK - Studie over lichamelijke opvoeding voor slechtzienden

Lizepaternot
Lize Paternot (Ingezonden foto)

Lize Paternot uit Lennik werkt momenteel haar derde bachelor Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding af aan de hogeschool Odisee. Eind deze maand zal ze haar eindproef verdedigen die handelt over een zeer interessant onderwerp: Lichamelijke opvoeding voor slechtzienden in de lagere school.

Zij heeft haar eindproef gemaakt naar aanleiding van de invoering van het M-decreet; De “M” staat voor: maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Dit decreet stelt dat elk kind het recht heeft om zich in te schrijven in een gewone school.
Lize Paternot: “In mijn eindproef geef ik praktijkvoorbeelden op welke manier je bepaalde kinderen met specifiek onderwijsbehoeften , kan optimaal laten functioneren in de les L.O. . Deze kinderen hebben meestal ondersteuning van een GON-begeleider maat deze richten zich meer op het ondersteunen van reken en taal. Ik heb me vooral gericht op kinderen met een visuele beperking ondersteunen in de L.O.- les.. Ik nam de leerlingen tijdens schooluren, tijdens het uur LO, of na schooluren uit de les en ging met hen naar de turnzaal. Ik oefende op de balvaardigheid van de leerlingen. Ik deed eerst een aantal oefeningen met hen . Nadien werd het materiaal besproken, wat zie ik goed , wat zie ik minder goed, waardoor liep de oefening goed, minder goed, … . De nodige zaken werden dan aangepast vooral naar het materiaal : de kleur, …, de organsiatie : opstelling van het materiaal , ….De oefening werd opnieuw uitgevoerd met de aanpassingen. De resultaten waren veel beter. De opmerkingen , aanpassingen , .. werd meegegeven aan de turnleerkracht zodat hij/zij hier in de toekomst rekening mee kan houden”
Zij wil met haar eindwerk het belang aantonen van de aanpassingen die je kan doorvoeren in de LO-les waarbij de resultaten van leerlingen met een visuele beperking verbeteren. LO is een belangrijk onderdeel in de algemene ontwikkeling van elk kind. Ook zal zij als leerkracht , net zoals haar collega’s te maken krijgen met leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Zij moeten oog hebben voor de aanpassingen die wij als leerkracht in de les L.O. kunnen invoeren om de motorische ontwikkeling van het kind te verbeteren.
Lize Paternot: “Deze eindproef is het laatste onderdeel in mijn opleiding als leerkracht lichamelijke opvoeding en volgend schooljaar start ik een bachelor na bachelor in de zorg ( 1 jaar) . Zo kan ik deze twee opleidingen leerkracht lichamelijke opvoeding en zorgleerkracht combineren waarbij mijn aandacht zal gaan naar het ondersteunen van theoretisch vakken maar ook naar de motorische ontwikkeling”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jan 2015
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief