LENNIK - Boer Claes plant een eik in Bree-Eik

C21

LENNIK - Boer Claes plant een eik in Bree-Eik

Editiepajot_lennik_bree_eik_1
Ingezonden foto
 

Op woensdag 1 oktober vorig jaar verslikte boer Claes van Hoeve Bree-Eik zich in z’n eikelthee aan de ontbijttafel. Langs een klein raampje groette hij elke ochtend de eik die hij er 30 jaar geleden geplant had. Hij was trots op zijn eik, de eik van de koning van Bree-Eik. De jonge eikenboom was, net als de boer, in de loop der jaren uitgegroeid tot een baken op de grens van Gooik, Pepingen en Lennik. Maar…de eik stond er niet

Die eik bleek dus brutaal gestolen te zijn: de 5 meter lange stam was verdwenen. Enkel de kruin lag nog naast de afgezaagde stomp en blokkeerde de weg. Een vrachtwagenchauffeur die in de buurt aardappelen kwam halen stond een tijdje vast. Brandweer en politie kwamen langs om vaststellingen te doen. Buren hingen een rouwbericht. Dichter Maurits Van Liedekerke schreef een ‘Requiem voor een eikelaar’.
De gestolen eik van Bree-Eik werd eventjes nationaal nieuws. Gedreven speurders van politiezone Pajottenland vonden de afgezaagde stam enkele dagen later terug. In Gooik op de Kesterheide, nota bene de groene parel van het Pajottenland. De dader bleek een jongeman van 21 uit Gooik. Hij wist duidelijk van geen hout pijlen te maken en kreeg een minnelijke schikking voorgesteld door het parket van Halle-Vilvoorde.
Nu plante boer Claes een nieuwe eik. Het werd een prachtige nieuwe inheemse Zomereik, door Arthur Claes zelf uitgekozen.
Project ‘Pajottenland van je bomen/dromen’ met steun van leader Pajottenland+, gemeenten en Agentschap voor Natuur en Bos. Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en campagne ‘Koesterburen’, met steun van Provincie Vlaams-Brabant. Aanplant van deze eik gebeurde in samenwerking met ProNatura en gemeente Lennik.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mrt 2015
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 04 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief