Rodenbachfonds afdeling Vlaamse Kring LENNIK viert Wereldboekendag

C21

Rodenbachfonds afdeling Vlaamse Kring LENNIK viert Wereldboekendag

Editiepajot_halle_boeken
EP

Op donderdag 23 april 2015 is het in meer dan 100 landen Wereldboekendag. 23 april is de sterfdag van auteurs als William Shakespeare, Miguel de Cervantes en Garcilaso de la Vega. Reden genoeg voor UNESCO om die dag als Wereldboekendag uit te roepen. Naar aanleiding hiervan deelt het Rodenbachfonds Vlaams-Brabant (www.rodenbachfonds.eu) samen met de afdeling Vlaamse Kring Lennik op 23 april 2015 te 18 u 30 gratis boeken uit in de Frans-Jozef De Gronckelstraat (Sint-Elooiswijk) in Sint-Kwintens-Lennik.

De traditie bestaat al langer: de Catalanen vieren op 23 april jaarlijks ook het feest van Sint-Joris: de mannen schenken aan de vrouwen een roos en de vrouwen schenken aan de mannen een boek. Op die dag worden er in Catalonië maar liefst 4.000.000 rozen geschonken en 400.000 boeken. Een traditie die navolging verdient!
 Naar aanleiding hiervan deelt het Rodenbachfonds Vlaams-Brabant (www.rodenbachfonds.eu) samen met de afdeling Vlaamse Kring Lennik op 23 april 2015 te 18 u 30 gratis boeken uit in de Frans-Jozef De Gronckelstraat (Sint-Elooiswijk) in Sint-Kwintens-Lennik.
Waarom werd deze straat in Lennik uitgekozen? 
Frans-Jozef De Gronckel (1816 - 1871) uit Sint-Kwintens-Lennik gebruikt de woorden 'Payot' en 'Payottenland' voor het eerst in een historisch verhaal over zijn geboortestreek, dat als feuilleton in een krant wordt gepubliceerd in 1845. De Gronckel, die schrijft onder het pseudoniem Franciscus-Josephus Twyfelloos, lijkt de 'payot' te vereenzelvigen met 'patriot', wat oorspronkelijk net de tegengestelde betekenis had. Hij draagt zijn geschriften, die in 1846 en 1852 ook in boekvorm verschijnen, op "aen alle vrye en vrolyke payotten". 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 apr 2015
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief