LENNIK / GOOIK - Veerle schreef een boek over gewone mensen met ongewone verhalen

C21

LENNIK / GOOIK - Veerle schreef een boek over gewone mensen met ongewone verhalen

Editiepajot_gooik_veerle_foto_colpaert__kopie_
Veerle met haar nieuw boek. - foto © Marc Colpaert
 

 

Veerle Maebe(63) uit Lennik heeft zopas een nieuw boek geschreven, ‘Uit eerste hand, gewone mensen met ongewone verhalen’, in totaal 25 verhalen over gewone mensen waarvan de meesten uit het Pajottenland komen. Getuigenissen van mensen die elk op hun manier hun levensverhaal uit de doeken doen, zoals een kaartlegster, een begrafenisondernemer, een burgemeester, een dakloze, een privé detective, een prostituee of Marcel Vandervelde uit Gooik waar ze thuis met 16 kinderen waren.

Veerle Maebe schrijft al 18 jaar voor de Heemkundige Kring van Gooik, naast de vaste bijdragen voor hun tijdschrift, schreef ze al vijf boeken. “Op een dag aan zee sprak een oud vrouwtje van 92 me aan en begon me haar verhaal te vertellen. Haar familie had een vlooientheater met afgerichte vlooien. “Kom maar eens langs als ik thuis ben dan vertel ik je het hele verhaal”, zei de vrouw. Spijtig genoeg stierf de vrouw enkele dagen later, toen wist Veerle dat ze in de toekomst een verhaal dadelijk moest noteren. Het idee voor een boek met levensverhalen was geboren.

Bij Marcel Vandervelde uit Gooik waren ze thuis met 16 kinderen. “Ondanks het feit dat alle bevallingen thuis gebeurden geloofden wij dat de ooievaar kindjes bracht. Soms merkten we dat moeder weer dik werd maar veel vragen stelden we ons daarbij niet. De dokter heeft nooit een frank voor een kinderbed gevraagd omdat het er, zoals hij zelf zei, teveel waren. Op een keer zat één van mijn broers met zijn hand tussen de deur van een auto geklemd en verloor een stukje van zijn vinger. Die avond onweerde het zodat wij allemaal van schrik samen op een kamer hokten. Toen de dokter de kamer binnenkwam riep hij tegen vader: “Kom eens naar boven want ik vind hem tussen al die andere kinderen niet!” Later gaf vader ons de raad om niet zoveel kinderen te krijgen. “Ge zijt beter met een kot varkens!” meende hij. “We beschikten over drie slaapkamers, één voor onze ouders en twee voor de kinderen. We sliepen dus met acht op één zolderkamer, telkens met vier jongens in een bed. We stonden ’s morgens vroeger op om als eerste een fatsoenlijke broek en een deftig paar schoenen te bemachtigen.

Met mijn broers maakte ik deel uit van onze voetbalploeg ‘De elf gebroers’. Bob Van Bael is dat voor het toenmalig televisieprogramma ‘Echo’ nog komen filmen. We waren toen de enige Belgische familievoetbalploeg.”

Naast Marcel kwamen nog tal van bekende en minder bekende mensen aan het woord, die allemaal op hun manier hun verhaal deden. Veerle noteerde alles en goot de inhoud in een boek van meer dan 200 bladzijden. Haar boek dat men, vanaf heden in alle boekenwinkels kan terugvinden, kost 18,95 euro en werd uitgegeven door Annibo.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 apr 2015
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 11 mrt 2024

archief