PAJOTTENLAND – Politie wil nog meer slagkracht door gebruik van moderne technologie

C21

PAJOTTENLAND – Politie wil nog meer slagkracht door gebruik van moderne technologie

Nieuwjaar_politie_paj_2016__20_
PAJOTTENLAND – Politie wil nog meer slagkracht door gebruik van moderne technologie - Korpschef Marc Hellinckx - © Deschuyffeleer
 
Nieuwjaar_politie_paj_2016__17_
PAJOTTENLAND – Politie wil nog meer slagkracht door gebruik van moderne technologie - Korpschef Marc Hellinckx en de voorzitter van de Politieraad Michel Doomst - © Deschuyffeleer
 
Nieuwjaar_politie_paj_2016__4_
PAJOTTENLAND – Politie wil nog meer slagkracht door gebruik van moderne technologie - © Deschuyffeleer
 
Nieuwjaar_politie_paj_2016__7_
PAJOTTENLAND – Politie wil nog meer slagkracht door gebruik van moderne technologie - © Deschuyffeleer
 
Nieuwjaar_politie_paj_2016__9_
PAJOTTENLAND – Politie wil nog meer slagkracht door gebruik van moderne technologie - Korpschef Marc Hellinckx - © Deschuyffeleer
 
Nieuwjaar_politie_paj_2016__31_
PAJOTTENLAND – Politie wil nog meer slagkracht door gebruik van moderne technologie - Dirk Mertens - © Deschuyffeleer
 
Nieuwjaar_politie_paj_2016__35_
PAJOTTENLAND – Politie wil nog meer slagkracht door gebruik van moderne technologie - Commissaris Patrick Nolis - © Deschuyffeleer
 
Nieuwjaar_politie_paj_2016__36_
PAJOTTENLAND – Politie wil nog meer slagkracht door gebruik van moderne technologie - Guy Van Huyghem - © Deschuyffeleer
 
Nieuwjaar_politie_paj_2016__47_
PAJOTTENLAND – Politie wil nog meer slagkracht door gebruik van moderne technologie - Ronny Vandercammen - © Deschuyffeleer
 
Nieuwjaar_politie_paj_2016__50_
PAJOTTENLAND – Politie wil nog meer slagkracht door gebruik van moderne technologie - © Deschuyffeleer
 
Nieuwjaar_politie_paj_2016__54_
PAJOTTENLAND – Politie wil nog meer slagkracht door gebruik van moderne technologie - © Deschuyffeleer
 
Het gaat de lokale politie Pajottenland duidelijk voor de wind. Dat blijkt uit de toespraak van korpschef Marc Hellinckx tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het korps in het Krekelhof in Gooik. Naast dalende cijfers voor de criminaliteit in het algemeen, voor het aantal ongevallen met gekwetsten en doden en voor het aantal diefstallen in woningen in het afgelopen jaar wist de Pajotse politie ook nog haar slagkracht te verhogen door de basis te leggen voor tal van toepassingen in het domein van de moderne technologie. En bovenal blijkt door de recente publicatie in het staatsblad van de toelating een bouwgrond te verwerven via onteigening de hemel nu ook op te klaren voor de bouw van een nieuw politiehuis in Kester.
Een bijzonder jaar
“Het afgelopen jaar was wel een bijzonder jaar voor de politie”, liet Marc Hellinckx optekenen. “Nationaal werd de politie geconfronteerd met voor het eerst directe bedreigingen door terroristen en met de massale instroom van vluchtelingen”. Om aan die problemen het hoofd te bieden pleitte de korpschef voor een grotere aanwezigheid van de politie op het terrein. Tevens ziet hij in het kader van de gemeenschapsgerichte politiezorg heil in een nog nauwere samenwerking met overheden, organisaties en diensten, ook en vooral op het lokaal vlak, om tijdig de ‘brandhaarden’ te kunnen detecteren. Enkel zo kan, volgens de korpschef, de ongerustheid bij de burgers grotendeels weggenomen worden.
Belangrijk het afgelopen jaar was volgens Marc Hellinckx ook “het opstarten vanuit de federale regering van een gigantische bouwwerf om het politielandschap te optimaliseren. Want naast de eerdere hervormingen van de federale politie komen nu de kerntakennota van de politie, de kadernota integrale veiligheid en het nieuwe nationaal veiligheidsplan in de nabije toekomst aan bod”. Ook hier dringt zich volgens de korpschef een grote waakzaamheid op om de gemeenschapsgerichte politie met oog voor de lokale problematieken ook in de toekomst vorm te kunnen blijven geven.
“Geweld tegen politieambtenaren is onaanvaardbaar en hiertegen dient streng opgetreden”, waarschuwde de korpschef nog. “Respect voor het werk en het optreden van de politieambtenaren dient de normaalste zaak van de wereld te zijn, zoals ook terecht de burger van de politie respect mag verwachten”.
Fraaie resultaten
De politie Pajottenland boekte het afgelopen jaar wel bijzonder mooie resultaten. Zo kon volgens de uitgestippelde strategie tegen overdreven snelheid die teruggaat naar 2010 het aantal ongevallen met gekwetsten en doden van 194 tot 102 teruggedrongen worden. Ook de voorlopige algemene criminaliteitscijfers voor 2015 in de politiezone, die met Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen haast 40.000 inwoners bedient, daalden van 1528 in 2014 naar 1378 in 2015. Het aantal diefstallen in woningen dan weer klokte eind 2015 af op 288 tegenover 327 het jaar voordien.
Moderne technologie
De politie Pajottenland gaat in de toekomst ook meer en meer gebruik maken van moderne technologie om haar slagkracht te verhogen. Zo werden de interventiediensten uitgerust met tablets om op het terrein direct te kunnen beschikken over de noodzakelijke operationele informatie. Een aantal analoge flitscamera’s werden vervangen door een digitale versie en ook trajectcontrole zit er op relatief korte termijn aan te komen. Ook zullen camera’s ingezet worden voor het bestrijden van sluikstorten en staat de aankoop gepland van een anoniem voertuig met automatische nummerplaatherkenning. Tevens schrijft het korps zich naar de toekomst toe in op het concept van ‘mobiel werken’ om politionele dienstverlening ‘ten huize van de burger’ progressief te kunnen invoeren.
De Gooikse burgemeester Michel Doomst, tevens voorzitter van de politieraad, vroeg in zijn typische ongedwongen stijl de politiemensen oog te hebben voor de K3’s. Niet de zo immens populaire zanggroep. Wel drong hij met zijn K3’s aan op Kort op de bal te spelen, Kwaliteitsvol werk af te leveren en steeds te Kijken naar morgen.
Afscheid van commissaris Patrick Nolis
De luchtige noot werd voor de gelegenheid gebracht door stand-up comedian Dirk Mertens, wijkinspecteur in Lennik, bij het afscheid van commissaris Patrick Nolis, die om gezondheidsredenen vervroegd tot het pensioen werd toegelaten. Haast op het niveau van onze bekendste Vlaamse stand-up comedians wist hij de aanwezigen te boeien met het wel en wee van de commissaris die vanuit het Brusselse pardoes in het landelijke Pajottenland terechtkomt.
Tenslotte mochten de wijkinspecteurs Ronny Vandercammen (Bever) en Guy Van Huyghem (Pepingen) de Gouden Palmen in de Kroonorde in ontvangst nemen op basis van hun anciënniteit in het openbaar ambt.   
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jan 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 11 mrt 2024

archief