LENNIK - ‘Divine Decadence’,dompelt je onder in het decadente cultboek ‘À Rebours’ van Joris-Karl Huysmans

C21

LENNIK - ‘Divine Decadence’,dompelt je onder in het decadente cultboek ‘À Rebours’ van Joris-Karl Huysmans

Kasteel_van_gaasbeek_foto_merckx
Foto Merckx

Op het einde van de negentiende eeuw, toen de industrialisering zowat overal in Europa welig tierde en het materialisme hoogtij vierde, zochten de decadenten een ontsnappingsroute uit de platte banaliteit. Zij creëerden kunstmatige paradijzen, lapten zowat alle heersende taboes aan hun laars en overschreden elke denkbare grens. ‘Divine Decadence’ verkent de weelderige, duistere en soms perverse wereld van de ‘historische’ decadentie en toont ook heel wat recente kunst die een gelijkaardig parfum uitwasemt.

Met werk van Berlinde De Bruyckere, Jan Fabre, Fernand Khnopff, David LaChapelle, Erwin Olaf, Hans Op de Beeck, Gérard Rancinan, Terry Rodgers, Félicien Rops, Franz von Stuck en anderen.
Op 9 april opent een mysterieuze ‘kunstkamer’ met werk van de Italiaanse schilder Roberto Ferri. Technisch en stilistisch grijpt deze kunstenaar terug naar de barokke meesters, met Caravaggio als grote voorbeeld, en naar de Franse ‘académiciens’ van de negentiende eeuw. Zijn mythologische en christelijke thema’s lijken hem volledig buiten onze tijd te plaatsen. Maar zijn glorieuze en gracieuze lichamen verraden een fascinerende schaduwzijde, onmiskenbaar van vandaag.
Foto’s Jan Van Oost, ‘Salomé’, versie in roze onyx, 30 x 30 x 38 cm, collectie van de kunstenaar Roberto Ferri, ‘Liberaci dal Male’, olieverf op doek, 150 x 150 cm, 2013, met dank aan Liquid art system | Capri - Positano

Praktische informatie / van zondag 27 maart tot en met zondag 26 juni 2016, open dagelijks van 10u tot 18u (laatste toegang om 17u), maandag gesloten, open op feestdagen. Tickets kosten € 10, reductie- & groepstarief € 8 p.p., € 1 voor -18-jarigen, gratis voor kinderen tot 7 jaar. De expo bevat werk dat minder geschikt is voor-16-jarigen. Voor meer informatie over het randprogramma, surf naar www.kasteelvangaasbeek.be .

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 mrt 2016
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 04 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief