LENNIK - GVBS De Kleine Prins wint wedstrijd ‘Wetenschap op stap’

C21

LENNIK - GVBS De Kleine Prins wint wedstrijd ‘Wetenschap op stap’

School_1
Ingezonden foto
 
School_2
Ingezonden foto
 

 Het 5e leerjaar van GVBS De Kleine Prins uit Lennik nam afgelopen schooljaar deel aan de derde editie van het VIB-schoolproject Wetenschap op Stap. Onderzoeker Kris Pauwels (VIB/VUB) leerde de leerlingen het verschil tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën. Ze namen deel aan de wedstrijd en hun kunstwerk kreeg de meeste likes op de Facebookpagina van Wetenschap op Stap. Op donderdag 2 juni mogen ze daarom zelf aan de slag in een VIB-labo in Leuven. Als tweede prijs werd een microscoop gewonnen door GBS Den Drempel uit Werchter.

 

Wat is Wetenschap op Stap?

Afgelopen schooljaar organiseerde VIB de derde editie van het schoolproject Wetenschap op Stap. Dit project richt zich naar kinderen van het 5e en 6e leerjaar basisonderwijs. VIB wil hiermee jonge kinderen enthousiast maken voor biowetenschappen door ‘echte onderzoekers’ naar de klas te brengen. Internationale studies tonen aan dat de basis voor de interesse in wetenschappen reeds op jongere leeftijd, namelijk tussen 11 en 12 jaar, gelegd wordt.

'Hebben fruitvliegen hersenen?' 'Waarom doet men onderzoek op zebravissen?’ Kinderen zitten met véél vragen, waar de leerkracht niet altijd een antwoord op weet. Met Wetenschap op Stap komt een wetenschapper naar de klas, die hun vragen kan beantwoorden.

Tijdens het schooljaar 2015-2016 mochten 136 klassen of 3.021 leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs een onderzoeker in de klas verwelkomen. Dit project was alleen mogelijk dankzij het enthousiasme en de inzet van 99 wetenschappers en laboranten.

 

Wedstrijd en prijzen

De bedoeling was dat de klas zich vooraf in het onderzoeksproject verdiept, zodat de leerlingen gerichte vragen konden stellen. Het bezoek diende als hoogtepunt of leidraad van een wetenschapsproject in de klas. Klassen die nadien de naam van het project Wetenschap op Stap op een creatieve en wetenschappelijke manier konden ontwerpen, maakten kans om een microscoop of konden een VIB-labobezoek in de wacht slepen. Het bezoek aan een VIB-labo werd gewonnen door GVBS De Kleine Prins uit Lennik. Onderzoeker Kris Pauwels (VIB/VUB) leerde de leerlingen het verschil tussen ‘goede’ bacteriën, die helpen om nuttige producten te maken, en ‘slechte’ bacteriën, die ons ziek kunnen maken. Hun kunstwerk kreeg de meeste likes op de Facebookpagina van Wetenschap op Stap.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jun 2016
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 11 mrt 2024

archief