LENNIK - Museumtuin Gaasbeek viert 20ste verjaardag met uniek opendeurweekend

C21

LENNIK - Museumtuin Gaasbeek viert 20ste verjaardag met uniek opendeurweekend

Fruittuin
Ingezonden foto
 

 Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) gooit op zaterdag 10 en zondag 11 september 2016 de deuren van de Museumtuin van Gaasbeek  open voor het publiek. Deze keer voor een bijzondere editie want de unieke tuin in het park van het kasteeldomein bestaat twintig jaar. Tal van exposanten zijn dat weekend aanwezig. Men kan deelnemen aan interactieve snoeidemo’s en op zondag appelen en peren proeven en kennismaken met een smaak- en geurmeester. Op een infostand van het ANB kan je met al jouw vragen over fruit en groenten terecht. 

Het ANB legde in 1996 de Museumtuin aan in het 50 hectare grote park van het Kasteel van Gaasbeek in het hart van het Pajottenland. De tuin omvat één van de grootste en belangrijkste collecties van leifruitvormen van Europa. Hij verzamelt en presenteert niet alleen fruit maar ook groenten, kruiden, tuinarchitectuur- en technieken van een eeuw geleden. De traditionele Vlaamse hoveniers- en fruittelerskunst behoorde toen tot de absolute wereldtop.

 De tuin heeft het concept van een kasteeltuin van rond 1900 en bestond bij de aanleg uit vier ‘zalen’ met daarin een aantal ‘kamers’: een ornamentele siertuin met topiaire taxusvormen en leifruit (abrikoos, perzik, nectarine en druiven); een moestuin met collecties traditionele groenten, bloemen, kruiden en een orangerie; een fruittuin (leifruit, kleinfruit en noten) en een boomgaard met een uitgebreide collectie aan pruimenvariëteiten.

In 2004-2005 breidde de tuin uit met twee extra ‘kamers’, enerzijds met een hoogstamboomgaard met traditionele variëteiten en anderzijds met moderne snoeivormen vanaf 1950 en een constructie van een traditionele fruitbewaarplaats.

 In 2012 ontving de Museumtuin van het European Garden Heritage Network een internationale erkenning voor het  herwaarderen, verfraaien en ontwikkelen van een historisch park of tuin. Het is de eerste en tot op vandaag enige tuin in Vlaanderen met deze onderscheiding.

Levend studiecentrum
In de tuinen en tegen de muren groeit leifruit als een levend kantwerk in tientallen vormen, van eenvoudige snoeren tot ingewikkelde waaiers of palmetten en siervazen. Nergens in Europa vind je zoveel verschillende vormen samen. De tuin verzamelt en bewaart niet alleen het beste uit de glorietijd maar vormt ook een levend studiecentrum. De toegepaste technieken die onze oude grootmeesters een eeuw geleden op punt stelden, geven onze moderne hoveniers en fruittelers de kans om zich in deze praktijk te vervolmaken.

 Programma opendeurweekend
De Museumtuin is op zaterdag 10 en zondag 11 september vanaf 10 tot 18 uur open voor het publiek.
Voor de eerste keer zullen tal van exposanten aanwezig zijn met  thema’s die eigen zijn aan de Museumtuin zoals leivormen, kleinfruit, kruiden,…
Op zondag tussen 14.30 en 15.30 uur kan men deelnemen aan proefsessies van appelen en peren.  Voor de eerste keer kan je ook kennismaken met een smaak- en geurmeester die zal bepalen welke smaken je kan terugvinden in een bepaalde variëteit.  Een unicum in Vlaanderen.

Het publiek kan ook ‘mee snoeien’ tijdens snoeisessies van leivormen onder begeleiding van Marcel Vossen. 
Op een infostand van het ANB kan je terecht met al jouw vragen over fruit en groeten. Ploegbaas Erik De Hauwere en zijn medewerkers zullen die praktijkgericht beantwoorden. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 sep 2016
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 11 mrt 2024

archief