Provincie herstelt Klapscheutbeek in LENNIK om hoogwater in te dijken

C21

Provincie herstelt Klapscheutbeek in LENNIK om hoogwater in te dijken

Scherm__afbeelding_2024-01-19_om_16
 
De provincie Vlaams-Brabant voert dringende herstellingen uit aan waterlopen die getroffen werden door de wateroverlast van begin januari. Deze week start de noodherstelling aan de oevers van de Tangebeek in Vilvoorde. Enkele jaren geleden werden gelijkaardige werken uitgevoerd aan de Klapscheutbeek in Lennik. Met succes, want tijdens de recente storm trad de beek niet buiten haar oevers.
​Noodherstellingen aan de Tangebeek in Vilvoorde van start
​Tijdens de overvloedige regenval van begin januari kreeg de Tangebeek in Vilvoorde hoge waterstanden en debieten te verwerken. Door de kracht van het water kwam een deel van de, in kasseistenen opgetrokken, oevermuur langs de Oude Schapenbaan in de beek terecht. ​
​Ook de grondoppervlakte tussen de beek en de weg zakte gedeeltelijk in. Hierdoor dreigt een 15 meter lange deel van de rijweg te verzakken. Daarom hebben de werken een hoogdringend karakter.
“Om de stabiliteit van de oever te verbeteren en om te vermijden dat bij de volgende zware buien een ander gedeelte van de 50 meter lange kasseimuur in de Tangebeek terechtkomt, hebben we beslist om de kasseimuur af te breken en de oever te versterken met schanskorven”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Zo willen we ook de mobiliteit ter plaatse herstellen en de waterloop weerbaar maken tegen toekomstige hoogwatersituaties.”
Eerst wordt de bestaande kasseimuur afgebroken. Daarna wordt de oever hersteld met zes lagen schanskorven van elk een halve meter hoog. De afwerking gebeurt door het aanbrengen van grond die, na het inzaaien, afgedekt wordt met een biodegradeerbaar kokosdoek. Zo krijgt de oever een natuurlijker uitzicht.
 
Tijdens de werken wordt de Oude Schapenbaan afgesloten. Er wordt een omleiding voorzien via de Poststraat en de Albert I-laan. Ter hoogte van de werken wordt het wegdek over een lengte van 50 meter voorzien van rijplaten om beschadiging te voorkomen.
De volgende twee weken worden er noodherstellingen uitgevoerd aan de Tangebeek om de gevolgen van de zware overlast weg te werken.
De volgende twee weken worden er noodherstellingen uitgevoerd aan de Tangebeek om de gevolgen van de zware overlast weg te werken.
Iets verderop aan een parking langs de Oude Schapenbaan, waar eveneens over een lengte van een 20 tal meter een stuk van de oever weggezakt en weggespoeld is, volgt ook nog een oeverherstelling met de plaatsing van ​ een dubbele palenrij en ertussenin gestapelde stenen. Deze worden ook afgedekt met grond en biodegradeerbaar kokosdoek. Deze werken moeten ervoor zorgen dat de oever in de richting van de parking niet verder afbrokkelt.
De werken worden, bij goed weer, deze en volgende week uitgevoerd door aannemer Heyrman-De Roeck en kosten zo’n 40.000 euro.
De Klapscheutbeek in Lennik hield stand
Enkele jaren geleden werden gelijkaardige herstellingswerken uitgevoerd aan de Klapscheutbeek in Lennik. Daar waren in juni 2021 noodherstellingen nodig aan de oevers van de waterloop op- en afwaarts de Ninoofsesteenweg.
“Drie maal per jaar voeren we een onderhoudsbeurt uit aan de Klapscheutbeek. In de lente en in de zomer wordt er gemaaid en in de winter wordt het vuil in de beek weggehaald. En binnenkort gaan we er ook de bomen snoeien. We bekijken of we het ingebuisde deel van de beek kunnen openleggen”, zegt gedeputeerde Bart Nevens.
“We zijn heel tevreden met de resultaten van de werken en het regelmatige onderhoud van de beek”, zegt Christine Kiekens, die langs de Klapscheutbeek woont. “Tijdens de voorbije nieuwjaarstorm trad de Klapscheutbeek niet buiten haar oevers en zijn we gespaard gebleven van wateroverlast. Enkel het grondwater steeg omdat het bleef regenen, maar de dompelpompen in onze kelder deden hun werk.”
Naar aanleiding van de wateroverlast van 2021 voerde de provinciale waterpreventie-adviseur een woningbezoek uit bij de familie Kiekens en kregen ze concrete maatregelen om de woning met ondergrondse garage preventief te beschermen tegen afstromend regenwater.
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jan 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief