Jens uit LIEDEKERKE wil scholieren motiveren om te blijven sporten

C21

Jens uit LIEDEKERKE wil scholieren motiveren om te blijven sporten

Editiepajot-liedekerke-logo-gemeente
EP

Volgens Jens Houtman uit Liedekerke en Gert-Jan De Vis uit Lebbeke, studenten Lichamelijke opvoeding aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB), is de les LO aan een heropleving toe. In hun bachelorproef stellen ze hoe een individuele aanpak en nieuwe manier van evalueren, de leerlingen moet motiveren om te sporten en te blijven sporten.

“Ondanks het feit dat dit vak erg belangrijk is voor de ontwikkeling van elk individu, is de les Lichamelijke opvoeding in veel scholen het vijfde wiel aan de wagen”, vertelt Jens. “Een grotere focus op de individuele leerling en een andere manier van evalueren, kan dit verhelpen.”

Motivatie - In hun bachelorproef schuiven Jens en Gert-Jan een efficiënter en doorgedreven gebruik van digitale leeromgevingen zoals Smartschool, waar leerlingen en leerkrachten al jaren documenten zoals taken, presentaties en verbeteringen online kunnen uitwisselen, naar voor als mogelijke oplossing.

Jens en Gert-Jan willen met meer vragenlijsten en (zelf)evaluaties, die beschikbaar moeten zijn in deze digitale leeromgevingen, de betrokkenheid van de leerlingen vergroten en hen zo aanzetten om na te denken over hun eigen sterke punten en werkpunten en een fitte en gezonde levensstijl aan te gaan. ”Een betere zelfkennis kan leiden tot een verhoogde motivatie van de leerlingen voor de les LO”, zegt Jens, ”al is eerlijke en constructieve feedback van de leerkrachten wel een must.”

Hoe meer de leerlingen zichzelf evalueren, hoe beter hun inzicht in hun eigen capaciteiten. Bovendien krijgen de leerlingen zo over de loop van meerdere jaren een mooi beeld van hun sportieve en fysieke evolutie. “Dit moet hen motiveren om ook na het middelbaar verder te blijven sporten, wat toch een van de meest belangrijke doelstellingen is van het vak Lichamelijke opvoeding.”

Evaluatievorm - De leerlingen kunnen zelf inschatten in welke mate ze voldoen aan concreet geformuleerde doelstellingen. Dit leidt tot een objectievere evaluatie van de persoonsdoelen. Bovendien krijgen de leerlingen het gevoel dat ze ‘eerlijker’ geëvalueerd worden door de leerkrachten, aangezien ze perfect kunnen waarnemen waar hun punt juist vandaan komt.

De leerkrachten hebben ook toegang tot de testresultaten en evaluaties, waardoor ze een beter algemeen beeld krijgen van het kunnen van de leerlingen, wat hen kan helpen hun jaarplan en leerplandoelen te optimaliseren.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 sep 2014
Jacky Delcour
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief