LIEDEKERKE - “zonder liefde kan een kind niet groeien”

C21

LIEDEKERKE - “zonder liefde kan een kind niet groeien”

Editiepajot_2015-01-15_sos_kinderdorpen_006a
 
Editiepajot_2015-01-15_sos_kinderdorpen_003a
Editiepajot_2015-01-15_sos_kinderdorpen_007a
Editiepajot_2015-01-15_sos_kinderdorpen_009a
 
Editiepajot_2015-01-15_sos_kinderdorpen_017a
Editiepajot_2015-01-15_sos_kinderdorpen_018a
Editiepajot_2015-01-15_sos_kinderdorpen_020a
 

SOS Kinderdorpen is een internationale humanitaire organisatie die zich wereldwijd inzet voor de opvang en begeleiding van kwetsbare kinderen en hun families. Er is een SOS Kinderdorp Chantevent gevestigd in Bande bij Namen en in 2009 ging in Vlaanderen het Simba-project van start in Liedekerke.

Het Simbahuis is een kleinschalig opvang- en begeleidingsproject voor families in kwetsbare situaties. 

 

Kinderen die zich in een moeilijke  leefsituatie bevinden, kunnen  tijdelijk in het Simbahuis opgevangen worden. Tijdens hun verblijf van ongeveer 1 jaar worden de kinderen individueel begeleid en krijgen de ouders een intensieve ouderbegeleiding. We doen dit door de kinderen en hun ouders sterker te maken en de ouders bij hun ouderschap en de opvoeding van hun kinderen te ondersteunen.

 

Het doel van het project is om samen verandering te brengen in de moeilijke situatie waarin de kinderen zich bevinden en de relaties binnen het gezin terug te herstellen, waardoor ze weer samen verder kunnen. Indien dit niet mogelijk blijkt, zoeken we samen met het gezin en hun context naar de best mogelijke oplossing.

 

We vangen maximaal 8 kinderen van 0 tot 12 jaar op in het Simbahuis. Hierdoor is er voldoende tijd en ruimte om de kinderen een persoonlijke begeleiding te geven.  

Het dagelijkse leven van de kinderen in het Simbahuis is niet anders dan in een gewoon gezin : naar school gaan, eten, wassen, spelen, huiswerk maken, kamer opruimen, samen leuke dingen doen, verhaaltje bij het slapen gaan, ... 

 

Omdat de kinderen slechts tijdelijk in het Simbahuis verblijven, vinden we het belangrijk dat de kinderen hun school en schoolvriendjes kunnen behouden. We kiezen dus voor cliënten uit de buurt om dit vervoer te kunnen organiseren : regio Halle – Vilvoorde, de bredere omgeving rondom Liedekerke en regio Aalst. 

 

Broers en zussen uit één gezin krijgen bij ons de absolute voorrang. Zij zijn immers een belangrijke bron van stabiliteit en steun  voor elkaar. 

 

De bedoeling is om het verblijf van de kinderen zo kort mogelijk te houden. In een eerste fase werken we heel intensief aan het verbeteren van de situatie thuis zodat de kinderen steeds vaker terug naar huis kunnen en minder in het Simbahuis verblijven. Vanaf dan werken we thuis met het gezin verder aan alle zaken die nog moeilijk verlopen via een wekelijkse gezinsbegeleiding. 

 

Begeleiding van de kinderen door begeleiders

 

Wij willen ons bij de kinderen die zich in een kwetsbare situatie bevinden niet alleen maar focussen op hun problemen en hun verleden, maar ons vooral richten op de sterktes van deze kinderen, hun kwaliteiten, hun talenten en mogelijkheden.  Wij willen de blik en het perspectief van de kinderen verruimen. Zo speelt kennismaken met sport, kunst en cultuur een belangrijke rol in het Simbahuis onder andere via het aanbieden van theater, creatieve activiteiten in huis en sportkampen.

 

Elke begeleider heeft zijn eigen aandachtskind. Het kind kan bij deze begeleider terecht voor een gesprekje, maar ook voor een speciale 1 op 1 activiteit. De aandachtsbegeleider verzorgt ook de contacten met de school en fungeert als woordvoerder voor het kind tijdens de teamvergadering.

 

De kinderen worden de eerste twee maanden van hun verblijf bij ons gevolgd door een psycholoog die vooral kijkt naar de ontwikkeling van de kinderen, alsook hun interactie en relatie met hun ouders, begeleiders en anderen. Indien nodig kunnen er bepaalde ontwikkelings- of intelligentietesten afgenomen worden. 

Na deze periode wordt er beslist of de kinderen verdere en meer gespecialiseerde therapie nodig hebben. Wij werken hiervoor samen met meerdere psychologen/ergotherapeuten/logopedisten etc. 

 

Begeleiding van de ouders door de contextbegeleider

We erkennen de ouders, luisteren naar hen, we laten hen zich weer ouder voelen door hen te zien als de eerste opvoeders. We proberen steeds door de bril van de ouders te kijken en aan te sluiten bij hun belevingswereld. We bekijken samen met hen wat goed loopt en wat ze willen veranderen. Dan wordt er gekeken hoe ze de positieve zaken willen behouden en hoe ze werkpunten willen aanpakken en welke hulp ze daarbij nodig hebben. Zo krijgen de ouders de kans om nieuwe perspectieven te zien binnen hun situatie. Wij gaan er immers van uit dat ouders als eersten de kans moeten krijgen om voor hun kinderen te blijven zorgen. 

 

In nauw overleg met kind en ouders proberen we ook het bredere netwerk ( bv. school, grootouders, familie, hulpverleners, werk, ... ) rond het gezin te betrekken om het gezin mee te ondersteunen. Gezinnen leven immers niet op een eiland en worden beïnvloed door hun omgeving. 

 

De begeleiding speelt zich af bij het gezin thuis omdat daar ook niet alleen het opvoeden gebeurt maar ook het dagdagelijkse samenleven van het gezin.

 

Op zoek naar vrijwilligers

 

Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die onze werking willen ondersteunen!

 

Gezocht : Keukenprins(es) !

Om de kinderen nog beter te kunnen ondersteunen na school zoeken wij ondersteuning en hulp bij het koken 's avonds of 's middags. Je kookt voor 8 kinderen en 2 begeleiders en dit op regelmatige basis. We kunnen samen afspreken of je liever 1 keer per week kookt of 1 keer om de twee weken.

 

Gezocht : Chauffeur met wagen !

Omdat de scholen van de kinderen soms nogal ver uit elkaar liggen, zoeken we hulp bij het vervoer van de kinderen 's morgens en eventueel 's avonds en dit op regelmatige basis. Dit kan zijn 1 of meerdere malen per week of tweewekelijks.

 

Gezocht : Handige Harry !

In een huis waar zo intens geleefd wordt door 8 kinderen zijn er altijd wel wat klusjes op te knappen of meubelen die moeten verhuisd worden. Ongeveer 1 keer per maand hebben we nood aan een een klusjesman. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jan 2015
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief