LIEDEKERKE - Volwassen personen met een handicap

C21

LIEDEKERKE - Volwassen personen met een handicap

Directeur_van_de_valier_kathleen_straetmans
 

Geen persoonsvolgende budgetten beschikbaar voor open plaatsen!

 

Vzw De Valier heeft twee residentiële open plaatsen

 

De persoonsvolgende financiering is voor de meerderjarige personen met een handicap van start gegaan op 1 januari 2017.

 

Dit betekent dat de persoon met een handicap een Persoonsvolgend Budget (PVB) ter beschikking krijgt. Dit is een budget om personeel aan te werven en kan zowel bij iemand thuis als in een voorziening ingezet worden. De voorziening krijgt dus geen plaatsen meer gesubsidieerd maar de persoon met een handicap brengt zelf zijn personeelsmiddelen in een Persoonsvolgend Budget mee naar een voorziening die hij zelf kiest.

 

Op dit moment heeft Vzw De Valier twee residentiële open plaatsen door natuurlijke uitstroom (overlijdens van huidige bewoners). Er zijn echter geen personen met een budget beschikbaar omdat er onvoldoende budgetten door de overheid zijn toegekend.

 

Om woon- of dagondersteuning te kunnen krijgen van een voorziening, heeft de persoon met een handicap een persoonsvolgend budget nodig. Heel veel personen met een handicap, in schrijnende situatie, staan te wachten voor toekenning van een budget. Minister Vandeurzen is echter niet klaar om budgetten toe te wijzen en toch is het nieuwe systeem al in werking. 

 

Hierdoor komen de wachtenden in de problemen en de voorzieningen! Voorzieningen hebben te weinig budgetten voor hun huidig personeelsbestand. Revalidatiecentra kunnen geen personen laten doorstromen naar De Valier of personen met een vraag naar woon- of dagondersteuning kunnen komen niet in aanmerking omdat de personen geen budget toegewezen krijgen. Er is ook nog geen plan hoe de budgetten die vrij komen door natuurlijke uitstroom opnieuw worden ingezet.

 

Wanneer er budgetten worden toegekend of wanneer de budgetten vrijgekomen door natuurlijke uitstroom opnieuw worden ingezet is niet geweten. Vandaag verliest De Valier middelen voor 2 fulltime personeelsleden omdat het persoonsvolgend systeem nog niet  werkt! 

 

Personen met een handicap die staan te wachten op een budget in schrijnende situaties en voorzieningen die personeel afdanken omdat er geen budgetten zijn, het is een onhoudbare situatie. Personen met een handicap staan in de kou. Alweer! Zij verdienen beter.

 

Vzw De Valier biedt kwaliteitsvolle woon- en dagondersteuning aan volwassen personen met een aangeboren handicap en personen met een niet-aangeboren hersenletsel.

 

Voor meer informatie: www.devalier.be, info@devalier.be of 053/67.25.24.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 feb 2017
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief