AFFLIGEM / ASSE / MERCHTEM / OPWIJK - Rondreizende tentoonstelling De Groote Oorlog in de Brabantse Kouters

C21

AFFLIGEM / ASSE / MERCHTEM / OPWIJK - Rondreizende tentoonstelling De Groote Oorlog in de Brabantse Kouters

Editiepajot---brabantse-kouters-tentoonstelling---01-foto-roger-mortelmans
Jan Coucke (voorzitter vzw Brabantse Kouters), Marcel Belgrado (schepen Meise), Tom Dehaene (Bestendig Afgevaardigde) en Sara Vandeweyer (Scenograaf)
 
Editiepajot---brabantse-kouters-tentoonstelling---02-foto-roger-mortelmans
een afvaardiging van Londerzeel
 
Editiepajot---brabantse-kouters-tentoonstelling---03-foto-roger-mortelmans
drie van de zes fietsen
 
Editiepajot---brabantse-kouters-tentoonstelling---04-foto-roger-mortelmans
drie van de zes fietsen
 
Editiepajot---brabantse-kouters-tentoonstelling---04-foto-roger-mortelmans
drie van de zes fietsen
 

De Eerste Wereldoorlog was een donkere en ingrijpende periode in de wereldgeschiedenis. De impact van het wapengekletter en de bezetting was duidelijk voelbaar in de streek die we nu de Brabantse Kouters noemen. Wat de oorlog teweeg bracht in Vilvoorde, Grimbergen, Zemst, Machelen, Kapelle-op-den-Bos, Meise, Merchtem, Londerzeel, Affligem, Opwijk en Asse komt men nu te weten via de rondreizende tentoonstelling De Groote Oorlog in de Brabantse Kouters, toen leven nog overleven was. Hiermee herdenkt Toerisme Brabantse Kouters vzw deze belangrijke gebeurtenis en geeft een goed beeld van het dagelijkse leven tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Verhalen, personages en bronmateriaal zijn samengebracht op het bagagerek van 6 fietsen. De fiets was in oorlogstijd immers het vervoermiddel bij uitstek en vormt nu de rode draad door deze rondreizende tentoonstelling. Elke fiets belichaamt namelijk een ander thema, zoals de inval, opeisingen door de Duitsers, liefdadigheidsacties, vluchtelingen, maar ook de ontspanning en wederopbouw komen aan bod.

Dank zij heemkundige kringen en diverse archieven heeft men heel veel bronmateriaal kunnen verzamelen. De teksten werden in en op kijkdozen geplaatst, die vervaardigd zijn door leerlingen van het zesde leerjaar.

Jongeren bij de tentoonstelling betrekken is zeer belangrijk zodat zij ook een beeld krijgen van de Groote Oorlog.

De tentoonstelling is zeer educatief, origineel en biedt veel informatie, de bezoeker kan dan ook op ontdekkingstocht gaan. De rondreizende tentoonstelling is in het Pajottenland te bezoeken in Asse van 14 november tot 19 december, in Merchtem van 11 januari tot 1 februari 2015, in Affligem van 6 februari tot 1 maart 2015, in Opwijk van 30 oktober tot 15 november 2015.

Meer informatie op www.toenlevenoverlevenwas.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 aug 2014
Hilda Renders
Roger Mortelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief