MERCHTEM - CADO zorgt voor een warme plek in het hart van de lokale gemeenschap

C21

MERCHTEM - CADO zorgt voor een warme plek in het hart van de lokale gemeenschap

Editiepajot_ingezonden_cado_merchtem-20141229-00242
 

Sinds begin oktober heet Landelijke Thuiszorg cliënten welkom in en gloednieuwe CADO in Merchtem. Dit initiatief kwam tot stand met de steun van het lokaal bestuur en het OCMW van Merchtem.

CADO is de naam voor kleinschalige dagopvang in een huis waar het aangenaam vertoeven is voor (oudere) personen met een zorghandicap. Zo kunnen deze personen overdag  een gezellige tijd doorbrengen samen met andere gasten  en onder deskundige begeleiding van verzorgers.

 

CADO is er voor alle thuiswonende zorgbehoevende personen en richt zich vooral tot diegenen die behoefte hebben aan sociaal contact of nood hebben aan ondersteuning bij alledaagse activiteiten. Het is tevens een antwoord op de vereenzaming. Vele mensen willen het liefst in hun eigen huis oud worden, maar dat heeft soms tot gevolg dat de enige persoon die regelmatig over de drempel komt de verzorger is. Zij hebben er dus wel baat bij af en toe eens buiten te komen. Bij CADO kunnen zij lotgenoten en oude kennissen ontmoeten.

 

Ook aan de mantelzorgers kan CADO een welgekomen adempauze geven. Door de tijdelijke opvang  in de huiselijke sfeer van de CADO wordt de draagkracht van de mantelzorg minder zwaar belast.

 

Verzorgenden kunnen thuis heel veel comfortzorg realiseren, zeker met de hulp van een comfortzorgcoach, die aan huis advies en tips komt geven, maar uiteraard zijn er soms wel grenzen. Bijvoorbeeld niet meer naar boven kunnen om een bad te nemen. Dit kan slechts gedeeltelijk gecompenseerd worden door een wasbeurt in bed. Een bad nemen kan nu ook bij CADO, waar de cliënten van deze accommodatie gebruik kunnen maken met of zonder begeleiding.

 

Door de verdere vergrijzing (65-plussers) en verzilvering (80-plussers) van de bevolking zal er grotere vraag komen aan (thuis)zorg en hierop is CADO zeker een goed antwoord.

 

De meeste van de CADO’s situeren zich in of in de buurt van een rusthuis en/of zijn tot stand gekomen dankzij samenwerking met het OCMW.

 

In CADO worden samen dagdagelijkse dingen gedaan zoals ontbijten, koffiekletsen, afwassen, de krant lezen, koken, gezelschapspelen, wandelen, kaarten, boodschappen doen …

 

De verzorgenden staan garant voor een goede begeleiding.

 

De CADO’s zijn open van 8.30 uur tot 16.30 uur (behalve weekends en feestdagen). Men kan er enkele uurtjes, een volledige dag of meerdere dagen per week vertoeven. De kostprijs bedraagt 3,5 euro per uur, een warm middagmaal kost 4 euro en een broodjeslunch 2 euro. Sommige mutualiteiten komen tussen in de kostprijs.

 

CADO Merchtem, Campus OCMW Merchtem, Gasthuisstraat 19A

 

www.landelijkethuiszorg.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 dec 2014
Hilda Renders
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief