ASSE / TERNAT - Eerste basketbalteam op wielen in het Pajottenland zoekt nog spelers

C21

ASSE / TERNAT - Eerste basketbalteam op wielen in het Pajottenland zoekt nog spelers

Editiepajot-ingezonden-g-sport-09092014
ingezonden
 

Het eerste G- basketbalteam in het pajottenland – vlnr Petra De Prijck, Ivan Praet ,Chris De Roo uit Roosdaal, trainer Michel Cant uit Sint Niklaas,Veerle Van der Sypt en Steven Van Cauwelaert uit Lennik, en vooraan Evi De Greve uit Haaltert.

Rechtstaand: Inge Slagmulder (revalidatieziekenhuis Inkendaal), Lieve Callens (G-sport Vlaams Brabant) en de voorzitter van Basketbalclub Asse-Ternat Mark Bogaert.

Basketbalclub Asse-Ternat pakt voor onze regio uit met een primeur: een basketbalteam voor mensen met een fysieke beperking. "Sport is voor ons een uitstekende uitlaatklep", vertelt speler en initiatiefnemer Chris De Roo (54), die zelf in een rolstoel zit.

Basketbalclub Asse-Ternat is, op de Leuven Bears na, de enige basketbalclub in Vlaams-Brabant dat een volledig G-Basketaanbod organiseert. Voorzitter Mark Bogaert is bijzonder trots op zijn nieuwste ploegje. "Ik werd een tijdje geleden gecontacteerd door Chris. Zijn initiatief trok meteen mijn aandacht, want het paste perfect bij onze G-sportwerking", zegt Bogaert.

Initiatiefnemer Chris De Roo belandde 7 jaar geleden in een rolstoel. "Ik werd geboren met een hersenletsel en kon daardoor iets moeilijker stappen. Toen ik enkele jaren geleden een operatie aan mijn knie onderging, liep het fout", vertelt de man. "Tijdens mijn revalidatie kwam ik voor het eerst in contact met rolstoelbasket. Mijn revalidatiecentrum Inkendaal organiseerde toen enkele initiatielessen rolstoelbasket. Toen ik zag dat daar telkens dezelfde mensen op afkwamen, kwam ik op het idee om zelf een ploegje op te starten. Voordien was ik allesbehalve sportief."

G-basketbal is een zeer intensieve sport waar een specifieke training voor nodig is. De sport is behoorlijk intensief, technisch en daarom is het noodzakelijk om goed begeleid te worden. "Daarom zijn we op zoek gegaan naar een coach met ervaring. Iemand die onze beginnende ploeg de kneepjes van het vak kon leren", vertelt De Roo. "Ik kwam eerder toevallig terecht bij Michel Cant, de vroegere coach van de nationale ploeg. Tijdens het eetfestijn van gehandicaptensportvereniging Feniks uit Dendermonde zaten we aan dezelfde tafel. We zijn toen aan de praat geraakt en hij was meteen enthousiast."

Speler zonder beperking

Opvallend: in het ploegje speelt ook iemand mee zonder fysieke beperking. "Ik kwam eigenlijk gewoon supporteren voor mijn vriend Steven. Maar omdat er een rolstoel over was, heb ik het ook eens geprobeerd. Ik had meteen de smaak te pakken en heb er nu een nieuwe hobby bij", vertelt Veerle Van der Sypt uit Lennik.

Momenteel telt de ploeg van coach Michel Cant een zestal spelers. "Wij willen een warme oproep doen aan alle mensen in de regio die ons willen komen vervoegen. Iedereen die ondanks een beperking toch nog aan sport wil doen, is bij ons meer dan welkom. Onze ploeg staat open voor alle leeftijden en wil een brede instap bieden aan enthousiaste basketliefhebbers", vertelt Bogaert.

Voorzitter Mark Bogaert: ‘BCAT telt 19 ploegen waaronder onze ploeg voor spelers met een mentale beperking. Met hen willen we volgend jaar zelfs deelnemen aan de Special Olympics.’

‘We zijn zeer tevreden met deze nieuwe ploeg. Nu kunnen we – naast Leuven – een aanbod in Vlaams-Brabant aanbieden aan recreanten. Met de steun van provincie Vlaams-Brabant, revalidatieziekenhuis Inkendael en Parentee hebben we dit allemaal kunnen realiseren.’

Aangepaste rolstoelen

Parentee zorgt voor specifieke sportrolstoelen die nodig zijn want basket is en blijft een contactsport. Dergelijke rolstoelen zijn vrij duur en dus ondersteunen zij de club door deze in het opstartjaar uit te lenen.

Als sponsor werd Structura.biz bereid gevonden om de kosten te helpen dekken. Structura is een vastgoedmakelaar met een sterke lokale verankering en zaakvoerder Klara De Neve was onmiddellijk gewonnen voor deze ondersteuning.

‘Dergelijke initaitieven bieden een meerwaarde in de streek waar wij actief zijn, en dus willen we BCAT graag een handje helpen.’

De eerstvolgende training is op zondag 21 september om 10 uur in de sportloods in Asse. Deze zaal is vlot toegankelijk voor mensen met een fysieke handicap.

Meer info om aan te sluiten via: secretariaat@bcat.be

  • Michel Cant (coach)  0476 32 67 85
  • Mark Bogaert (voorzitter BCAT)  0472 98 11 25
  • Klara De Neve (Structura.biz)  0486 50 52 41
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 sep 2014
Sam Herremans
ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024

archief