TERNAT - KWB zamelt GSM's in

C21

TERNAT - KWB zamelt GSM's in

Kwb_logo_gsmactie

Van maandag 24 november tot en met zondag 7 december 2014 organiseert kwb een grootschalige gsm-inzamelactie. Gedurende deze twee weken verzamelt kwb overal in Vlaanderen en Brussel oude gsm-toestellen en gsm-laders. De inzameling wordt georganiseerd in samenwerking met Recupel dat garant staat voor een optimale recyclage van de aanwezige grondstoffen. Aan de hand van speciale inzamelboxen die op verschillende plaatsen te vinden zullen zijn, kan iedereen zijn oud gsm-toestel hier deponeren en meehelpen aan een duurzamere wereld. Ook kwb Ternat en kwb Lombeek doen mee.

 

Schenk je oude gsm’s aan kwb en help mee aan een betere wereld

Met deze actie wil kwb de grondstoffenproblematiek op de kaart zetten. Gsm-toestellen bevatten namelijk heel wat kostbare en uiterst zeldzame grondstoffen zoals indium, kobalt, galladium, goud, palladium en platina. Daarom is het raadzaam om verstandig met deze materialen om te springen.

‘Al te veel afgedankte elektro-apparaten blijven zonder verder nut in huishoudens en op kantoren rondslingeren. Of erger nog, ze worden gedumpt in de huisvuilzak waarna ze onvermijdelijk in rook opgaan in de verbrandingsoven. Op deze wijze komen schadelijke stoffen in het milieu terecht en gaan tegelijk herbruikbare grondstoffen definitief verloren voor de volgende generaties. Gsm’s vormen door de aanwezigheid van vele zeldzame en kostbare edelmetalen een exponent van deze problematiek’, aldus Marc Despiegelaere van kwb Ternat.

 

De ontginning van deze metalen gaat vaak gepaard met onherroepelijke milieuschade en kent ook diepgaande sociale gevolgen waarbij (mijn)werkers systematisch worden uitgebuit. Ook kinderarbeid komt er nog al te vaak voor. ‘Daarom is het ook belangrijk dat het recycleren van de ingezamelde gsm’s op een professionele manier hier in België gebeurt. Hiervoor doen we een beroep op Recupel dat verder instaat voor de verwerking ervan. Wist jij trouwens dat 1 ton opgedolven gouderts slechts 3 gram goud bevat, terwijl 1 ton gerecycleerde gsm’s 300 gram goud oplevert?’

 

Eylenbosch Charlie (KWB-Lombeek): ‘Onze generatie is wellicht de eerste die geconfronteerd wordt met de uitputting van bepaalde natuurlijke rijkdommen en grondstoffen zoals aardolie, lood, zilver, goud, indium of andere edele metalen. En iedereen heeft nog wel ergens één of meerdere oude gsm-toestellen in de schuif liggen. Breng ze daarom tussen 24 november en 7 december naar één van de volgende inzamelboxen in:

  • Cultuurcentrum De ploter, Kerkstraat 4, 1742 SKL
  • Brood- en pershuis, drukkerij Jan Van Rossem, Bosstraat 152, 1742 SKL
  • Frituur Den Bos, nieuwbaan 68, 1742 SKL 

(voor meer info: zie ook www.kwb.be/gsmactie). 

 

In 2013 deden ook de afdelingen van Curieus van Ternat en omgeving al eens een dergelijke aktie. Met de opbrengst werd toen een bos aangeplant: www.belbos.be/

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 nov 2014
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 21 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 16 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 06 mrt 2024

archief