CD&V is verantwoordelijk voor verkeersellende in TERNAT, zegt schepen Mobiliteit

C21

CD&V is verantwoordelijk voor verkeersellende in TERNAT, zegt schepen Mobiliteit

Guidomarkt
 
Stationsomgevingloodsfietsen
In de loods naast het station komen twee verdiepingen fietsparking. De gemeente vroeg ook aan sociaal werkgelegenheidsbedrijf Groep Intro om samen met de spoorwegen een Fietspunt in te richten waar kleine herstellingen aan fietsen uitgevoerd kunnen worden. worden.
 

 

“De meeste verkeersellende in Ternat wordt veroorzaakt door het slecht beheer van de gewestwegen die er door komen: de Assesteenweg en de E40. CD&V leverde jaren de bevoegde minister voor dit departement. De lokale afdeling had dan ook beter wat druk uitgeoefend op haar eigen minister om werk te maken van een beter beleid”, zegt schepen voor Mobiliteit Guido Van Cauwelaert.

Uit de door de provincie bestelde studie over de haalbaarheid van een ondertunneling van de spoorlijn die de Assesteenweg kruist blijkt dat de spoorwegovergang voor minder dan 30 % verantwoordelijk is voor de opstoppingen en dat de doorstromingsproblemen vooral liggen aan het op- en afrittencomplex van de E40 en de kruispunten met de zijwegen.


CD&V-raadslid Oliva De Vits merkte onlangs nog, terecht, op dat het leegstaande huis op de hoek van de Processiestraat beter zou onteigend en afgebroken worden om een betere doorstroming van en naar de Assesteenweg mogelijk te maken. Zelfde verhaal aan de Nattestraat.

De mobiliteitsschepen zegt al jaren dat de afritten zouden moeten verlengd worden via een laterale weg (zoals in Aalst) zodat niet al het (lokale) verkeer op de Assesteenweg terecht komt.

De stilstand tijdens de spitsuren op de E40 tussen Aalst en Brussel zorgt al jaren voor sluipverkeer door de gemeente. De mobiliteitsschepen pleit dan ook al jaren voor spitsstroken op de E40 die zouden voorbehouden worden voor het intergemeentelijk verkeer.

Steeds moest de directie wegen van het Vlaams Gewest hetzelfde antwoord geven: de bevoegde CD&V-minister wil geen geld vrijmaken voor een oplossing van de problemen aan de gewestwegen in Ternat en omgeving. Ook voor het aanleggen van een fietsersbrug over de Assesteenweg in Wambeek voor de fietsroute Gent-Brussel voorzag het gewest geen geld. Hopelijk heeft de nieuwe minister, Ben Weyts van N-VA, meer begrip voor de verkeersproblemen in zijn streek."

Verkeersbeleid: de oppositie maakt er een potje van

“De kritiek die de oppositie de laatste weken uit op het verkeersbeleid is onsamenhangend en getuigt van weinig inzicht”, zegt de mobiliteitsschepen.
“De Ternatse meerderheid wil een duurzaam mobiliteitsbeleid volgens het STOP principe: stappen-trappen-openbaar vervoer-privevervoer (auto), in die volgorde. Bij het heraanleggen van wegen en pleinen komt er extra ruimte voor de voetgangers en fietsers en worden wagens geweerd of hun snelheid verminderd. Dat zie je in de projecten als Brusselstraat, stationsomgeving, Statiestraat, Gemeentehuisstraat, de nieuwe fietswegen langs de spoorweg en de geplande fietsroutes zoals bijvoorbeeld van Liedekerke tot station Ternat.
De gemeente heeft een mobiliteitsplan dat moet vernieuwd worden. Eerst dacht men dat na een sneltoets bij te sturen. Maar de Vlaamse overheid vond het uiteindelijk beter om een volledig nieuw plan te laten schrijven omdat er zoveel nieuwe elementen zijn zoals de nieuwe fietswegen bijvoorbeeld. Ternat koppelde aan dit globaal mobiliteitsplan ook het opstellen van een meer gedetailleerd parkeer- en circulatieplan voor het centrum. Daarvoor werden ook subsidies aangevraagd. Binnenkort komt er een laatste Gemeentelijke Begeleidingscommissie met Gewest, Provincie en belangrijke spelers als De Lijn, de spoorwegen, enz. Dan kunnen we overgaan tot het aanstellen van een studiebureau. De offertes hiervoor werden al opgevraagd.
Ondertussen werd door de mobiliteitsdienst ook gewerkt aan een proefproject voor (eenrichtings)circulatie in het centrum met meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Voor de Markt werd ook al een autovrije strook voorzien met plaats voor terrassen, voetgangers en fietsers, die mooi aansluit op de nieuwe autoluwe zone in de Gemeentehuisstraat. Natuurlijk worden die projecten niet opgestart voor de werken in de Gemeentehuisstraat/Bodegemstraat met de daaraan verbonden wegomlegging gedaan zijn!
Voor de invoering van het in de tijd beperkt parkeren op de Markt en de noodzakelijkerwijze daaraan gekoppelde maatregelen in de omliggende straten wachten we misschien beter de uit te werken parkeerstudie af.
Teveel autoverkeer is er niet alleen in Ternat maar in heel Vlaanderen, dat kan het kleinste kind vaststellen. Daarom raadt de mobiliteitsdienst systematisch de alternatieven aan: Kom met de fiets of te voet naar het station, parkeer je auto op een veilige afstand van de schoolpoort.
Veel voorstellen van de oppositie hebben we nog niet gehoord. N-VA vindt wel dat we kinderen wiens fiets niet helemaal in orde is moeten vervolgen met strenge boetes maar echt opbouwend kun je dat niet noemen... Dan geven we toch de voorkeur aan het laten herstellen van die fietsen door Groep Intro. Die kregen trouwens ook de opdracht om contact op te nemen met de spoorwegen om een fietspunt in te richten aan het station na de werken," besluit de schepen.

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 nov 2014
EP
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 21 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 16 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 06 mrt 2024

archief