Wilgenknotteam TERNAT opnieuw aan de slag

C21

Wilgenknotteam TERNAT opnieuw aan de slag

001
Een 15-tal vrijwilligers zullen tot eind februari – begin maart een groot aantal wilgen knotten in Ternat.
 
2014-10-05_14
Een knotbomenrij of zelfs één indrukwekkend, oud exemplaar brengt afwisseling in een volledig open landbouwgebied, zoals hier in de weiden aan Hertigem en Liedekerkebos.
 
Holleboomgat
De knotboom is een geliefde thuishaven voor de Steenuil, de Holenduif en de Bonte specht. Maar ook verschillende soorten insecten zoals de Wilgenhoutrups en de Duizendpoot huizen in knotbomen.
 

Zaterdag is Knotternat opnieuw van start gegaan. Zo’n 15 vrijwilligers zullen tot eind februari – begin maart een groot aantal wilgen knotten. Het Knotteam werd enkele jaren geleden opgestart onder impuls van Regionaal Landschap en kadert in het biodiversiteitsbeleid van de gemeente.

Knotbomen zijn in het Pajottenland nog zeer talrijk aanwezig. Ze geven de streek haar herkenbare kleinschaligheid en zorgen voor een ecologische verbinding voor tal van vogels, insecten, kleine organismen en planten. De knotboom is ook een geliefde thuishaven voor de Steenuil, de Holenduifen de Bonte specht. Maar ook verschillende soorten insecten, zoals de Wilgenhoutrups en de Duizendpoot, huizen in knotbomen. Knotwilgen zijn in het vroege voorjaar ook een aantrekkingspool voor bijen, die hun eerste stuifmeel in de wilgenkatjes vinden. Daarnaast doen rijen knotbomen, net als heggen en houtkanten, voor heel wat dieren en planten dienst als een soort groene verbindingsweg, waarlangs zij zich veilig kunnen verplaatsen.

Een knotbomenrij of zelfs één indrukwekkend, oud exemplaar brengt afwisseling in een volledig open landbouwgebied en maakt andere landschapselementen zichtbaarder in het landschap. Redenen genoeg om de knotboom als ecologische biotoop en als landschappelijk element te herwaarderen.

De opkomst van kunststoffen, stookolie, aardgas en electriciteit, maar ook het tijdrovende en arbeidsintensieve karakter van het knotten, hebben na de tweede wereldoorlog geleid tot een verwaarlozing van knotbomen, met een drastische achteruitgang van het aantal knotbomen tot gevolg. Wanneer een knotboom niet regelmatig genoeg onderhouden wordt, scheurt hij open en gaat hij op deze manier verloren.

Dankzij de inzet van natuurverenigingen en verenigingen voor landschapszorg krijgen knotwilgen en andere knotbomen sinds begin de jaren zeventig een nieuwe toekomst door de herwaardering van al hun functies. We beseffen nu dat deze cultuurbomen erg waardevol zijn voor natuur en landschap én dat we ze als dusdanig kunnen bewaren door het economisch nut nieuw leven in te blazen. Daarin speelt niet alleen de prijs van stookolie en aardgas een rol, maar ook trends als leembouw, onthaasting en ecologisch tuinieren.

Ternat en andere gemeenten hebben een subsidieregeling voorzien om eigenaars van knotbomen extra te motiveren om te voorzien in het onderhoud. Ondanks deze knotsubsidies en de groeiende interesse van de burger voor het behoud van knotbomen, blijkt het onderhoud dikwijls een taak die uitgesteld wordt.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 dec 2014
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 04 apr 2024

archief