TERNAT - Nieuw boek over familie T'Serclaes

C21

TERNAT - Nieuw boek over familie T'Serclaes

T_serclaes_beeld
De restauratie van het beroemde beeld va Tserclaes op de Grote Markt van Brussel vormde de aanleiding tot het schrijven van de studie van Herpelinck.
 
Tserclaesmoord
Tserclaeswapenschild
Wapenschild familie Tserclaes
 

Plaatselijk historicus Herman Herpelinck brengt een nieuw boek uit waarin hij het belang van de familie T'Serclaes voor de gemeente beschrijft. Aanleiding is de restauratie van het half verheven beeldhouwwerk van Everaert T’Serclaes aan de Grote Markt te Brussel en de restauratie van het interieur van de Sint-Gertrudiskerk, zegt Herpelinck.

T'Serclaes is bekend voor de herovering van Brussel op de Vlaamse graaf Lodewijk van Maele . In de nacht van 24 october 1356 klom hij met een kleine groep volgelingen over de Brusselse wallen, verjoeg met de hulp van de ambachtslieden het Vlaamse garnizoen en opende de poorten voor het hertogelijke leger.

De Brusselse patriciër kocht in 1381 het “Land van Wambeke” , het gebied dat later de fusiegemeente Ternat werd. Hij werd er begraven in de kerk nadat hij in de gevangenis van het kasteel te Gaasbeek op vreselijke wijze gemarteld werd. In Ternat leven nog verschillende afstammelingen van Tserclaes

Het huis T’Serclaes bleef meer dan anderhalve eeuw verbonden met een heerlijkheid die zich Cruckenburg en het gelijknamig kasteel. In Ternat leven nog verschillende nakomelingen, zo kun je lezen in het boek over de geslachten van Ternat, van de hand van die andere Ternatse historicus, Freddy Verdoodt. Door het huwelijk van Carel de Fourneau met Maria de Ghin, dochter van Jan en Catharina T’SERCLAES, in 1562, werd de familie gedurende negen generaties bezitter van de heerlijkheid en het graafschap Kruikenburg. In 1866 huwde Paulina met Camile graaf de LICHTERVELDE. Ze hadden drie kinderen: Theobald, Albert en Maria. Het waren de laatste adelijke bewoners van Kruikenburg.

De brochure van Herpelinck is het resultaat van jarenlange opzoekingen in Brusselse kringen en nationale archieven. Deze detailstudie beslaat nagenoeg 50 blz. en wordt uiterst verzorgd uitgegeven. Zij verduidelijkt de markante gegevens uit de 14de- tot 16de eeuw met een twintigtal unieke kleuropnamen en tekeningen. Wij herbeleven hier “de presentie” van het huis T’Serclaes van Cruckenburg in al zijn profane- en religieuze aspecten: eindelijk een hedendaags uniek en historisch verantwoord werk.

De uitgave “De Heren T’Serclaes van Cruckenburg” is beperkt en eenmalig verkrijgbaar op voorintekening bij de auteur H.J. Herpelinck, Sterrelaan 44, 1740 Ternat door storting van 17 euro ten laatste op 28 februari 2015: IBAN: BE64 0000 8917 7352 en BIC: BPOTBEB1. Datum uitgifte: 31 maart 2015. Het werk kan vanaf 1 april 2015 worden afgehaald bij de auteur zelf: Sterrelaan 44, 1740 Ternat. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 jan 2015
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024

archief