TERNAT - Kritiek CD&V op mobilititeitsbeleid is onjuist, achterhaald en tegenstrijdig zegt schepen

C21

TERNAT - Kritiek CD&V op mobilititeitsbeleid is onjuist, achterhaald en tegenstrijdig zegt schepen

Parkingbib
Twee weken na het herinrichten van de "Markt werden de verdwenen parkeerplaatsen ruim gecompenseerd rond het nieuw gemeentehuis en bibliotheek. Het verhaal van CD&V is dus achterhaald", zegt schepen Van Cauwelaert.
 

De CD&V-fractie haalt in een extra agendapunt voor de gemeenteraad weer uit naar het mobiliteitsbeleid van de gemeente. "De CD&V haalt daarbij bewust of onbewust een aantal dingen door elkaar. CD&V 'weet blijkbaar niet meer' wat werd voorgesteld en gestemd op vorige gemeenteraden", zegt schepen voor Mobiliteit Van Cauwelaert.

"Op de gemeenteraad van januari 2014 werd voorgesteld om een nieuw mobiliteitsplan (dat een kader schept voor de projecten en acties die in samenwerking met andere actoren zoals het Vlaamse Gewest, De Lijn, de provincies, ...) gerealiseerd kunnen worden) op te stellen en aan deze studie een meer uitgewerkte studie van de verkeerscirculatie en het parkeerprobleem in de centra van deelgemeenten Ternat en Lombeek te koppelen. Dat is het gedeelte van de gemeente waar vanaf september reeds zones voor kortparkeren zullen worden ingevoerd gekoppeld aan bewonerskaarten. Dat zal worden gecontroleerd door een firma zoals in omliggende gemeenten als Asse en Lennik reeds het geval is. Aan de eerstvolgende gemeenteraad worden deze zones voorgelegd en wordt ook voorgesteld de prijs van de bewonerskaarten vast te stellen. Voor iemand die niet over een garage of staanplaats beschikt zou de bewonerskaart gratis zijn voor een eerste auto. Voor een tweede auto wordt 50 en voor een derde 100 euro betaald. Wie zonder kaart langer dan twee uur parkeert zal bij vaststelling de betaling van een retributie van 20 euro opgelegd krijgen," legt de schepen uit en vervolgt:

"De voorbereiding en begeleiding van de studie van een nieuw mobiliteitsplan gebeurt door de gemeentelijke mobiliteitsdienst samen met de gemeentelijke begeleidingscommissie en houdt rekening met reeds ingevoerde wijzigingen aan de verkeerssituatie zoals de reeds gerealiseerde fietsroutes en aanpassingen aan de provinciale netwerken. Deze GBC is een multidisciplinair en beleidsdomeinoverschrijdend overlegforum waarin de betrokken partners samen mobiliteitsknelpunten onderzoeken en voorstellen tot oplossingen uitwerken. 

De gemeente overlegt in de GBC met de provincie, het Vlaams Gewest (departementen Mobiliteit , Openbare Werken, Verkeersveiligheid, Ruimtelijke Ordening, Wonen en Natuurbeheer), de Openbare Vervoersmaatschappij De Lijn, de NMBS, enz.

Het huidige mobiliteitsplan vind je terug op de website van de gemeente: www.ternat.be/44628.fil

Wat voorziet dit plan van 2004, dat nog steeds actueel is maar waaraan een aantal nieuwe ontwikkelingen moeten worden toegevoegd?

“Om het gebruik van de auto te ontmoedigen, vooral over korte afstanden, en om het gebruik van de fiets daarvoor in de plaats te stellen, is de uitbouw van een efficiënt, functioneel en uitnodigend fietsroutenetwerk noodzakelijk. Het gemeentelijk fietsroutenetwerk vormt een verfijning van het goedgekeurd provinciaal bovenlokaal functioneel en recreatief fietsroutenetwerk en moet de belangrijkste verkeersgenererende polen op gemeentelijk en intergemeentelijk niveau met elkaar verbinden. De gemeente Ternat dringt er echter op aan om langs de spoorweg Brussel-Gent een alternatieve non-stop hoofdroute te realiseren tussen Liedekerke en Dilbeek. Deze route kan voor een groot deel gebruik maken van de bestaande infrastructuur en de NMBS toont geen bezwaren tegen een dergelijke fietsroute. Op bepaalde stukken wordt er zo een veilig en aantrekkelijk alternatief gecreëerd voor de functionele fietsroute langs de Bosstraat/Fossebaan. De gemeente zal contact opnemen met de provincie om via de geëigende procedures een wijziging van het provinciale fietsroutenetwerk aan te vragen.”

De gemeentelijke mobiliteitsdienst werkt aan de uitvoering van dit bestaande beleidsplan en onderhandelt met de provincie over de herziening van het fietsroutenetwerk, teneinde de uitvoering subsidieerbaar te maken. Het goedgekeurde fietsroutenetwek moet het belangrijkste uitgangspunt vormen van het nieuwe mobiliteitsplan. Volgende week woensdag wordt er samen met de provinciediensten een stuk van dit netwerk afgefietst (vertrek station SMBodegem 10,30 uur).

De gemeentelijke mobiliteitsdienst werkte ook scenario's uit voor de verkeerscirculatie en het parkeren in deelgebieden, op basis waarvan het college besliste en een proefproject uit te voeren in centrum Ternat.

De kritiek van CD&V pikt in op de deels reeds voorbijgestreefde en tegenstrijdige kritieken die er bestaan bij sommige inwoners. De inwoners van de Keizerstraat wilden trager verkeer en parkeermogelijkheid voor hun huizen. Dat zint dan weer sommige automobilisten niet, die enkel een snelle doorstroming willen. Op het Marktplein verdwenen een aantal parkeerplaatsen om plaats te maken voor fietsers, voetgangers en terrasjes maar er kwamen binnen de twee weken evenveel parkeerplaatsen bij aan het gemeentehuis en in de Keizerstraat. Ondertussen onderhandelt het gemeentebestuur verder met eigenaars voor het aanleggen van parkings in Bodegemstraat, Keizerstraat en t'Serclaesstraat.

De fysieke ingrepen in het straatbeeld en de openbare ruimte, zoals terrassen Marktplein, verbrede trottoirs, versmalling aan de school en aanpassing van de te lange flessenhals in de Keizerstraat worden de komende weken en maanden gepland."

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 apr 2015
EP
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024

archief