TERNAT - Deel archeologische site middeleeuws kasteel vernietigd door administratieve onzorgvuldigheid

C21

TERNAT - Deel archeologische site middeleeuws kasteel vernietigd door administratieve onzorgvuldigheid

Mootekasteelferraris
De ligging van het middeleeuwse mottekasteel met boerderij en landgoederen met visvijver is nog duidelijk te zien op de 18de eeuwse Ferrariskaart. Onbegrijpelijk dat de dienst erfgoed dat niet zag.
 
Mottekasteelpalen
Een stuk van de palen zit gelukkig nog
Mottekasteelpalen2
veilig in de kleilaag 3 meter diep.
Werkengemeentehuispijl
De put werd dicht gedaan en de werken gingen gewoon door.
 

Een deel van de archeologische site van het middeleeuwse mottekasteel is vernietigd bij het optrekken van een nieuw gemeentehuis. Eigenaardig genoeg is de dienst erfgoed nauw betrokken geweest bij het afleveren van de bouwvergunning door Stedenbouw Vlaams-Brabant. Spijtig genoeg was dat alleen de dienst van het bouwkundig erfgoed en werd de dienst archeologie nooit geraadpleegd. Moeilijk te geloven dat de mensen van bouwkundig erfgoed er geen idee van hadden dat er zich onder het 18de eeuwse kasteeltje De Mot ook nog de overblijfselen bevonden van een middeleeuws mottekasteel met neerhof, omringd door een immense slotgracht. Maar toch is het zo en dus werd de archeologische site omgewoeld voor het graven van de kelder van het nieuwe gemeentehuis zonder dat iemand zich bekommerde om de archeologische site die zich daar bevond.

"Het is een oud dossier", zucht men bij de archeologische diensten van erfgoed Vlaams-Brabant, "nu zou dat niet meer gebeuren en zou er een archeologisch vooronderzoek gebeuren voor het bouwproject wordt gestart."

KAFKA LEEFT!

Bij het graven van een put voor een cisterne voor de opvang van het regenwater raakte de (onder)aannemer houten palen van de middeleeuwse omwalling die in de kleilaag bewaard gebleven waren. Willy Van Cauwelaert, die net in de buurt was maakte de kraanman er opmerkzaam op en alarmeerde de gemeentediensten. Hij kon ook nog een stukje van een paal redden. Volgens het decreet moet men bij een archeologische vondst de werken 10 dagen stilleggen en onmiddellijk de dienst erfgoed verwittigen. In het gemeentehuis kon niemand gevonden worden die iets wou doen en dus gingen de werken gewoon door. Willy informeerde daarop de volgende dag zelf de dienst erfgoed maar toen de archeoloog ter plaatse kwam was de put al gedicht. De losse grond naast de cisterne opnieuw uitgraven werd niet overwogen wegens te gevaarlijk of teveel moeite. Ook een dendrologisch onderzoek van de gevonden paal werd afgewezen omdat de archeoloog de site niet had kunnen controleren. Kafka leeft! Zelfs een vraag aan bevoegd minister Bourgeois leverde niets op. 

"We kunnen spijtig genoeg niet bij alle werken een archeoloog alles laten opvolgen", verontschuldigt men zich bij de dienst erfgoed. "Maar de aannemer en de bouwheer waren wettelijk verplicht om de vondst te melden en de werken stil te leggen tot erfgoed ter plaatse was." Als dat niet gebeurt komen er nooit sancties en dus blijft de wet dode letter.

In het geval van de cisterne blijft de schade beperkt, een gedeelte van de geraakte palen zit nog veilig onder de grond. Door de bouw van het gemeentehuis is een deel van de site echter onherroepelijk verwoest.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 aug 2015
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024

archief