TERNAT Infano investeert in inclusieve opvang

C21

TERNAT Infano investeert in inclusieve opvang

Editiepajot_ingezonden_xian_3
 

Infano vzw investeert in nieuw spelmateriaal op maat van kinderen met een specifieke zorgbehoefte. Daarmee wil de organisatie nog beter tegemoet komen aan de behoeften van onder meer de 6-jarige Xian, een jongen met mentale en motorische beperking die tijdens de schoolvakanties opgevangen wordt in de IBO (Initiatief Buitenschoolse Opvang) Maantje Ternat van Infano vzw.

 

De opvangdeuren van Infano vzw staan wagenwijd open voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte. De IBO’s van Infano vzw hebben een officiële erkenning van Kind en Gezin voor het organiseren van inclusieve opvang, een totaal van 12 plaatsen.

 

‘Onze visie is dat kinderen met een specifieke zorgbehoefte, zoals medische of psychosociale problemen, zoveel mogelijk aan gewone activiteiten moeten kunnen deelnemen’, legt de kwaliteits- en pedagogisch coördinator Sanne De Backer uit. ‘Zij willen namelijk net als alle andere kinderen spelen en ontdekken, maar hebben een individuelere aanpak nodig. Daarom maakte Infano een budget vrij voor spelmateriaal op maat van kinderen met een specifieke zorg.’

 

Pedagogische rol - De rol van kinderbegeleiders in inclusieve opvang van Infano is niet therapeutisch, maar eerder pedagogisch. ‘Kinderen die extra zorgen nodig hebben, worden op een kwaliteitsvolle manier ondersteund in welbevinden, betrokkenheid en hun persoonlijke groei, zowel door de kinderbegeleiders als vanuit de expertise van een intern multidisciplinair netwerk’, vult Sanne verder aan.

 

Onmisbare dienstverlening - Dat de inclusieve dienstverlening zijn vruchten afwerpt, is niet enkel zichtbaar aan de glimlach van Xian telkens hij de opvang binnenkomt, ook zijn moeder Cindy is enthousiast over de inclusieve opvang binnen Infano. 

 

‘Als alleenstaande mama is inclusieve opvang onmisbaar. Bij Infano vind ik een opvang waar mijn zoon zich thuis voelt door rekening te houden met zijn beperkingen en hem de nodige structuur en noden, zoals het nieuwe speelgoed, te bieden’, vertelt Cindy. ‘Bovendien is er een vlotte samenwerking met de kinderbegeleiders; zo stimuleren ze zijn fysieke capaciteiten, zoals kruipen en stappen, en evalueren we regelmatig samen zijn evolutie in de opvang.’

 

‘In Maantje Ternat krijgt Xian individuele begeleiding maar komt hij eveneens in contact met kinderen zonder specifieke zorgbehoefte, die hem duidelijk in hun hart sluiten. Soms zijn er zelfs dagen dat Xian weent als ik hem mee naar huis wil nemen, wat toont dat hij zich goed voelt in Maantje Ternat’, besluit Cindy.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 aug 2015
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 21 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 16 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 06 mrt 2024

archief