TERNAT in de vorige eeuw(en): De kapel van Stene Lin(d)e op de Langen Houw

C21

TERNAT in de vorige eeuw(en): De kapel van Stene Lin(d)e op de Langen Houw

Stene_linde_nieuw
De nieuwe kapel aan de toegangsweg van de vroegere boswachtershoeve aan Liedekerkebos.
 
Stene_linde_kapel_oud
Bedevaart aan de oude kapel in 1932. Foto in Geschiedenis van Wambeek, uitgegeven door Davidsfonds Wambeek (Van den Eeckhout, e.a.)
 
Carteroutiereenvironsdebruxelles_rood_circeltje
Je vindt de kapel terug op de Carte Routière des Environs de Bruxelles van het einde van de 19de eeuw
 

In de volksmond staat het kapelleke van het stiejne linjeke op de Langen Hei in Wambeek. Die Lange Hei dat is eigenlijk de Grote Lange Houw. Houw was in het Middelnederlands de gangbare term voor ‘hakbos’, een bos waar het hout regelmatig werd afgehakt. De boom wordt daarbij niet helemaal gekapt, maar tot net boven de stambasis. Op de stronk laat men soms een `spaartelg` staan waaruit dan weer een nieuwe boom groeien kan.

Tot 1950 stond er in de weide aan de hoeve van de boswachter van Liedekerkebos (bereikbaar vanop de Bosstraat in Lombeek) een kapel opgedragen aan de heilige Anna (de moeder van Maria). In de kapel, die plaats bood voor tien personen, stonden de beelden van Anna en haar dochter Maria met de kleine Jezus. In de jaren 30 kwamen de Wambekenaren hier nog massaal op bedevaart, zo zie je op een oude foto, afgedrukt in de Geschiedenis van Wambeek, uitgegeven door het Davidsfonds. De Heilige Anna werd ingeschakeld tegen koorts en ziekten. Ouders van kinderen die dankzij de heilige genezen waren kwamen er een lintje van een kindersok of –schoen hangen. Daarom zou de kapel het stiejne linjeken genoemd worden. Maar volgens andere bronnen stonden er aan de oude kapel twee Lindebomen en heette ze daarom de kapel van de Steene Linde.
De oudste vermelding van de kapel vindt men in een verkoopakte van 1917. Volgens auteur Van den Eeckhout in de Geschiedenis van Wambeek, zou men uit het gebruik van ongewoon grote bakstenen kunnen afleiden dat de kapel uit de 17de eeuw zou dateren. Noch op de oude Ferrariskaart van de Oostenrijkse Nederlanden (einde 18de eeuw) noch op de oude kadasterkaarten van de 19de eeuw vind je de kapel evenwel terug. Wel op de Carte Routière des Environs de Bruxelles van het einde van de 19de eeuw.
In 1950 werd de bouwvallige kapel in de weide afgebroken en kwam er een nieuwe kapel aan de hoek van de straat en de toegangsweg van de hoeve. In de kapel bevinden zich gipsen beeldjes van de heilige familie en een plaat met “Langs deze weg zet geen voet of zeg Maria wees gegroet”. De aanbidding van de heilige Anna geraakte in onbruik.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 aug 2016
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 21 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 16 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 06 mrt 2024

archief