TERNAT - Gemeenteraadscommissie over RUP Cleyn Reuken

C21

TERNAT - Gemeenteraadscommissie over RUP Cleyn Reuken

Commissieroseptember2016bis
 
2016-05-31_14
 
2016-05-31_14
 

Maandag werd op de openbare gemeenteraadscommissie Ruimtelijke Ordening het ontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan of RUP Cleyn Reuken voorgesteld. Dat was oorspronkelijk het RUP De Marie maar werd later uitgebreid met het gebied van plantenkwekerij Vermeir.

Omdat het bedrijf De Marie voor meer dan 50 % zonder bouw- of milieuvergunning had uitgebreid in landbouw- en natuurgebied kon het geen aanspraak maken op een planologisch attest, wat nodig is voor regularisatie met een RUP. De gemeente maakte het RUP dan maar op eigen initiatief voor het "historisch gegroeide" bedrijf. Volgens de omwonenden mag het bedrijf zeker niet verder uitbreiden met nieuwe installaties en moeten de grote opslagbehoevende activiteiten (verhandeling zand, enz.) naar een specifiek industrie- of bedrijventerrein worden verplaatst om de overlast weg te nemen. Ook in de verschillende gemeenteraadsfracties werd daarvoor gepleit. Volgens de oppositie is het RUP, dat landbouw- en natuurgebied omzet in bedrijventerrein (met als nabestemming woongebied) een groot cadeau voor een onderneming die zich niet aan de bepalingen van het gewestplan heeft gehouden. Op de waardevermeerdering van de grond wordt de onderneming weliswaar belast maar dat bedraagt slechts tussen de 1 en 30 % van de gerealiseerde winst..  

spagroen+ dat samen met LVB in de meerderheid zit pleit voor een aanpassing van het RUP. De progressieve fractie wil dat de voorziene bufferzone minimaal 10 meter breed wordt (ipv 5) en opgenomen wordt in het openbaar domein van de gemeente met als bestemming parkgebied. Het wenst ook dat in de nabestemming (wanneer het bedrijf zijn activiteiten staakt) voorzien wordt dat 50 % van het gedeelte dat nu nog landbouw- en natuurgebied is zou worden bestemd voor sociale woningbouw, gemeenschapsvoorzieningen en ruimte van openbaar nut, en dat de site zou worden ontwikkeld als ecologische woonwijk.

Ook het plantenbedrijf Vermeir, dat hoofdzakelijk in landbouwgebied ligt en zonder erom te hebben gevraagd in het RUP werd opgenomen, is niet tevreden, omdat de bepalingen van het nieuwe RUP het bedrijf zouden beperken in zijn ontwikkeling. De gemeente wil dit nu onderzoeken.

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 sep 2016
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024

archief