TERNAT - Milieuraad bezoekt biovergistingsinstallatie Clean Energy

C21

TERNAT - Milieuraad bezoekt biovergistingsinstallatie Clean Energy

Dsc_1335_50p
 
Dsc_1338_knip
Binnenin wordt de biomassa voortdurend gemengd door drie schroeven.
 
Dsc_1341_50p
In de rode "mixer" wordt de aangeleverde biomassa al een eerste keer gemengd. Nadat de biomassa erin werd gestort wordt de mixer hermetisch afgesloten zodat er geen geurhinder kan ontstaan.
 

De gemeentelijke milieuraad bracht donderdag een bezoek aan de biovergistingsinstallatie van Clean Energy in de Pangaardestraat. Ze werden er rondgeleid door Peter De Smet en Rudy Baeyens van de BVBA.

Vergisting van biomassa
 
De technologie die ervoor zorgt dat er door middel van vergisting methaangas vrijkomt, is al zeer oud en wordt op vele plaatsen in de wereld op kleine schaal toegepast (voor huishoudelijk gebruik).
Deze oude en beproefde technologie kan ook gebruikt worden om op grote(re) schaal gas te produceren in een moderne biogasinstallatie.
 
Bij een biogasinstallatie wordt de biomassa in een zuurstofloze ruimte gebracht, waardoor o.a. biogas ontstaat. Biogas bestaat voor een groot deel uit methaangas. Door een warmtekrachtkoppeling wordt het gas omgezet in duurzame stroom en warmte.
 
De biomassa bestaat voor minimaal 60 % uit landbouwprodukten als mest en maïs. Daar worden organisch-biologische afvalprodukten, o.a. uit de voedingssector aan toegevoegd. Het digestaat dat overblijft nadat het gas er werd aan onttrokken wordt gebruikt als bodemverbeteraar, zoals klassiek mest.
 
Tussen 1 december en 30 september  produceerde Clean Energy 1643 Mwh elektriciteit, waarvan 1509 Mwh  in het elektriciteitsnet werd geïnjecteerd, goed voor het verbruik van 431 gezinnen (gemiddeld 2,3 personen). Eenmaal de installatie in de Pangaardenstraat op kruissnelheid komt zal ze elektriciteit produceren voor zo'n 700 gezinnen. De in het elektriciteitsnet geïnjecteerde groene stroom wordt verkocht aan een energieleverancier (momenteel Lampiris), die ze verkoopt aan gezinnen en bedrijven..
 
Meer info over het onderwerp op http://www.biogas-e.be/

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 okt 2016
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024

archief