ASSE - Meer groenten en fruit op het menu bij mensen in armoede

C21

ASSE - Meer groenten en fruit op het menu bij mensen in armoede

Editiepajot_ingezonden_peren_asse_27102014
ingezonden foto

OCMW’s die dit wensen, kunnen voor hun cliënten gratis verse groenten en fruit ophalen bij een aantal groenten- en fruitveilingen. OCMW-raadslid Cecile Sillis (Groen) stelt voor om een onderzoek te doen naar de haalbaarheid hiervan voor het OCMW van Asse. De OCMW-raad van Asse keurde dit voorstel goed op 22 oktober 2014. Indien dit onderzoek gunstig uitvalt, kan de bedeling in voorjaar 2015 starten. 

“Door deze maatregel zal minder voedsel verloren gaan en zal tegelijk de gezondheid van de OCMW klanten er op vooruitgaan,” zegt Cecile Sillis (Groen). OCMW’s kunnen voor hun cliënten per persoon 150 kg gratis verse groenten en fruit per jaar verdelen. Deze maatregel is een gevolg van het overaanbod aan groenten en fruit, nu nog versterkt door de ‘Rusland-crisis’.  Er is een vergoeding voorzien voor transportkosten en meerdere OCMW’s kunnen ook samenwerken om goederen op te halen aan de veilingen. Dat kan alleen als het OCMW beschikt over een specifieke toegangspas die kan worden aangevraagd bij het Vlaamse departement voor Landbouw en Visserij..Hoewel het OCMW van Asse reeds voedselbonnen geeft aan sommige cliënten, kan deze actie van het Agentschap voor Landbouw en Visserij een meerwaarde betekenen. Voor mensen met weinig middelen is de aankoop van groenten en fruit niet echt een prioriteit. Nochtans is gezonde voeding – zeer in het bijzonder voor kinderen/jongeren – belangrijk. 

 

"De OCMW’s zijn nooit groot voorstander geweest van het louter uitdelen van voedsel aan hun cliënten omdat dit weinig emancipatorisch is. Maar het feit dat het nu gaat over verse groenten en fruit maakt gezonde voeding bespreekbaar en leidt ook tot een gezondere levensstijl, een belangrijke meerwaarde in een integrale aanpak van armoede." (Uit het nieuwsbericht van de VVSG van 15 september 2014)

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 okt 2014
Sam Herremans
ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 feb 2024

archief