ASSE - Schrijfmarathon Amnesty International

C21

ASSE - Schrijfmarathon Amnesty International

Editiepajot-asse-logo-gemeente
ep

Van 6 tot 10 december organiseert Amnesty International haar jaarlijkse Schrijfmarathon. Honderdduizenden Amnesty-activisten over de hele wereld schrijven dan voor 12 mensen in nood. Eén van hen is Raif Badawi die in Saoedi-Arabië veroordeeld werd tot 10 jaar cel en 1 000 zweepslagen omdat hij kritische artikels op zijn blog schreef. Amnesty voert tijdens de marathon ook actie voor Moses Akatugba, een jongeman uit Nigeria die gefolterd werd en de doodstraf kreeg voor het stelen van drie gsm’s, en Chelsea Manning uit de VS die een straf van 35 jaar kreeg omdat ze overheidsinformatie lekte via WikiLeaks. 

Een handgeschreven brief met een persoonlijke boodschap blijkt nog steeds een ijzersterk actiemiddel te zijn. 1 op 4 van Amnesty’s schrijfacties hebben resultaat: iemand komt vrij, een doodstraf wordt omgezet naar een gevangenisstraf, de leefomstandigheden in de gevangenis verbeteren. Maar zelfs als er niet meteen resultaat wordt geboekt, dan nog betekenen die brieven en solidariteitsboodschappen heel veel. Ze steken een hart onder de riem van de slachtoffers, maar ook van hun familie en vrienden. Door die brieven weten ze dat ze niet vergeten worden, dat mensen aan hen denken en voor hen opkomen. Tijdens de Schrijfmarathon van 2013 werden maar liefst 2,3 miljoen brieven geschreven. Er kwamen toen vier mensen vrij die ten onrechte vastzaten en verschillende anderen zagen een verbetering in hun situatie. 

 

Amnesty International wil dit jaar in Vlaanderen 20 000 brieven schrijven. Het gemeentebestuur draagt met plezier zijn steentje bij. Tijdens de Schrijfmarathon staan mensenrechten volop in de kijker in onze gemeente. Zo kan je van 6 tot 10 december in de wachtruimte van het gemeentehuis de digitale fototentoonstelling bekijken. Daarnaast trekt het gemeentebestuur de aandacht op deze actie door in die week elke dag een kaars met het logo Amnesty International aan te steken.

Ook thuis of onder vrienden kan je deelnemen aan de Schrijfmarathon van Amnesty International. Het gemeentebestuur roept iedereen op om van 6 tot 10 december in de pen te kruipen en een brief te schrijven voor Raif, Moses, Chelsea en de 9 andere mensen die centraal staan tijdens deze actie. 

 

Meer info over de marathon en de individuele dossiers vind je op www.aivl.be/ schrijfmarathon. Jouw brief kan levens veranderen. Grijp dus naar die pen en doe mee! 

 

Meer info

Bevoegde mandataris: Koen Van Elsen, burgemeester, T 02 454 19 72, koen.vanelsen@asse.be 

Bevoegde dienst: dienst Ontwikkelingssamenwerking, T 02 454 19 56, ontwikkelingssamenwerking@asse.be 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 nov 2014
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 feb 2024

archief