ASSE - Integrale veiligheid - meer dan een containerbegrip

C21

ASSE - Integrale veiligheid - meer dan een containerbegrip

Schepen_jan_de_backer_met_enkele_gemeenschapswachten
 

Eind 2008 werd de dienst Integrale Veiligheid opgericht. Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid van een groot aantal partners. 

 

Eén van de belangrijkste partners binnen het veiligheidsbeleid is de lokale politie. Deze samenwerking wordt versterkt door het principe van wijkveiligheidsteams, waarbij het werkterrein van wijkinspecteurs en gemeenschapswachten op elkaar wordt afgestemd. Voortdurend overleg zorgt voor een duidelijke taakverdeling waardoor dubbel werk wordt vermeden. Wijkinspecteurs hebben heel wat dossierwerk, gemeenschapswachten vormen een bijkomend aanspreekpunt in de wijk. De wijkveiligheidsteams zorgen voor preventief zomertoezicht en voeren bijkomende voetpatrouilles uit. Ze voorzien extra controle op 'hot spots', kritieke plaatsen in de gemeente waar het aantal klachten stijgt.

 

Gemeenschapswachten hebben niet langer een louter preventieve taak. Ze zijn ook bevoegd voor het uitschrijven van gemeentelijk administratieve sancties (GAS). Deze GAS-pv's zijn onder meer belangrijk in de strijd tegen sluikstorters. Daarnaast hebben gemeenschapswachten de functie van marktleider en worden ze ingezet voor toezicht tijdens gemeentelijke evenementen. 

 

Ook de burger heeft een belangrijke taak bij het verzekeren van de veiligheid in onze gemeente. Dit uit zich onder meer in het project VIN (Veiligheid Informatie Netwerk), vergelijkbaar met het Buurt Informatie Netwerk. Meer dan 45 geëngageerde burgers wisselen maandelijks met de wijkinspecteur informatie en opmerkingen uit over hun buurt. De wijkinspecteur zorgt ervoor dat die info bij de juiste politiedienst terechtkomt en de VIN'ner verspreidt op zijn of haar beurt info van de politie naar de buren. 

 

Twee à drie maal per jaar worden alle VIN-leden uitgenodigd op een infovergadering over een bepaald veiligheidsthema. Burenbemiddeling, inbraakbeveiliging, reanimatie via AED en noodplanning passeerden onder meer al de revue. Nieuwe leden zijn uiteraard welkom. Geïnteresseerde burgers, wijkverenigingen of adviesraden kunnen zich melden via info@asse.be.

 

Sinds dit jaar valt ook noodplanning onder de dienst Integrale Veiligheid. Hierin worden verschillende veiligheidsdisciplines verenigd (brandweer, politie, medische dienst, …). Er wordt een beleid uitgestippeld om maximaal voorbereid te zijn bij rampen in onze gemeente. Het Algemeen Nood- en Interventieplan wordt actueel gehouden. 

 

Ook in de strijd tegen georganiseerde misdaad speelt het bestuur een rol. Zo werd er onlangs de LIVC Radicalisme opgericht (LIVC = Lokale Integrale Veiligheidscel). Door de combinatie van preventie, interventie en nazorg willen we gewelddadige radicalisering aanpakken. 

 

Naast veiligheids- en overlastfenomenen, heeft de dienst Integrale Veiligheid ook oog voor het persoonlijke welzijn van de burger. Door in te stappen in het project 'Hartveilige gemeente' van het Rode Kruis, wil het bestuur de overlevingskansen vergroten van slachtoffers met een hartstilstand en de EHBO-capaciteiten vergroten van de burgers. 

Het gemeentepersoneel werd intensief opgeleid en er werd geïnvesteerd in 10 automatische externe defibrillatoren (AED’s) op strategische plaatsen doorheen heel de gemeente, toegankelijk voor alle inwoners. Hierdoor mag de gemeente Asse zich nu de trotse drager van het label ‘Hartveilige gemeente’ noemen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jul 2016
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief