HALLE - Kleurenpracht onder grijze hemel

C21
Halle_carnaval
 

HALLE - Kleurenpracht onder grijze hemel

Afzakkers
D'Afzakkers. (Foto Felix Merckx)
 
De_boerkes
De Boerkes stapten voor de vijftigste keer mee. (Foto Felix Merckx)
 
De_fleerefluiters
De Fleerefluiters. (Foto's Felix Merckx)
 
De_gebeure
De Gebeure. (Foto's Felix Merckx
 
De_ketjes
De Ketjes. (Foto's Felix Merckx)
 
De_leste_kannekes
De Leste Kannekes. (Foto's Felix Merckx)
 
De_maskottes
De Maskottes. (Foto's Felix Merckx)
 
De_vrie_kadeikes
De Vrie Kadeikes (Foto's Felix Merckx)
 
Dei_van_ba_chic
Dei van Ba Chic. (Foto's Felix Merckx)
 
1_de_mannen_van_de_met
De Mannen van de Met (Foto(s Felix Merckx)
 

Waar halen de Halse carnavalisten hun inspiratie? Dat vroegen de duizenden bezoekers die zondag in Halle de jaarlijkse carnavalstoet bijwoonden zich af. Prins Jimmy en prinses Lindsay zagen veel pracht en praal voor hen defileren. Blijkbaar komt aan de inspiratie van de honderden leden van de  Halse groepen geen einde. Opmerkelijk is zeker dat in vele groepen de toekomst verzekerd is. Kinderen van klein tot groot stapten mee op.

Carnavalisten uit andere steden komen naar Halle om inspiratie op te doen en ook soms om een Halse char te kopen. In Halle wordt meestal niet ingespeeld op de actualiteit. Dat is ook normaal omdat tal van groepen al in september of anderen nog vroeger aan hun char beginnen. Zo waren er geen verwijzigingen naar terrorisme of IS. Er werden ook geen extra veiligheidsmaatregelen genomen.  Halle laat aan de tienduizenden bezoekers al het mooie en creatieve zien van pronkstukken waar ze maanden in soms erbarmelijke omstandigheden aan gewerkt hebben.
Voor De Boerkes was het wel een speciale carnaval. Zij stapten voor de vijftigste keer mee op. Zij danken hun bestaan aan het spel ‘Interland’ dat in de zestiger jaren op TV liep. In 1966 was wijlen Jean Jacmin kapitein van de Halse ploeg die in het televisiespel “Interland” het Nederlandse Geldermalsen te grazen nam. De euforie na de overwinning was zo groot, dat het feest verder gezet werd met carnaval Halle. De toenmalige voorzitter, wijlen Victor “Den Duc” Cornelis stelde het volgende jaar dan maar voor als de “De Boerkes” mee op te stappen in de
KROTTENMAANDAG
 Carnavalmaandag is de dag bij uitstek voor de Hallenaren. Duizenden mensen verkleden zich en vieren tot dinsdagmorgen 7 uur carnaval. Dan moeten ze op politiebevel naar huis, zodat zowel de stadsdiensten, de privé firma als de handelaars kunnen beginnen met de opkuis.
Maandagmorgen worden er ook bezoeken gebracht aan de Halse rusthuizen, vertrekt er om 18.11 uur de krottenmaandagstoet, is er een monstervuurwerk na de prijsuitdeling, maar vooral is er de krottenworp.om 21.11 uur. Daar valt er goud te rapen. Leden van Tastendeuvel gooien dan niet minder dan 5.700 krotten vanuit de eerste verdieping van de cafés op de Grote Markt. Eén krot is door voorzitter Jos Appelmans afgetekend met het nummer 1 en deze geeft recht op een uniek gouden juweel van juwelier Bosmans
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 mrt 2015
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief