HALLE – Gilles en Pierrots van groot Halle schieten uit de startblokken.

C21
Halle_carnaval
 

HALLE – Gilles en Pierrots van groot Halle schieten uit de startblokken.

Klp____n_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Klompen_2
 
Klompen_3
 
Klom__n_4
 

Traditioneel zetten de Gilles zo'n zes weken voor Laetare ( halfvasten, in Halle dus ook carnaval ) de aankondiging van de lente in, dit noemen ze de soumonces.De Gilles stappen op klompen door de Halse straten en ze zijn getooid in hun blauwe kiel, met belletjes en een ramon uit wilgentwijgen. Zoals een kok weet dat een goede mise-en-place de helft van een geslaagde service is, zo zorgt ook de Gille dat zijn klompen in gereedheid worden gebracht.

De jaarlijkse rite schrijft voor dat zondag's ( dit jaar uitzonderlijk de tweede zondag ) voor de eerste soumonce de nieuwe klompen worden gedoopt met congnac. Deze geestrijke drank zorgt ervoor dat er geen ander vocht wordt opgenomen in de klompen en dat de Gillevoeten gevrijwaard blijven van allerlei pijntjes en ongemakken.
Peter ZZ Danny I heeft vorig jaar zijn werk voortreffelijk gedaan, er was namelijk niemand met zere voeten of andere kwaaltjes.
Nieuwe klompen dopen is voor een Gille als de geboorte van een nieuw carnavalseizoen. Als vanouds hoort hier een peter of meter bij. Dit jaar viel de beurt aan ' Laaionhead' is de groep vrienden die na de verbranding van de carnavalspop door de gilles, met borstel en schop de restanten van het vuur zo snel mogelijk op ruimen.
Het zijn ook de mannen die op de Grote Markt met hun carnavalsmix achter de draaitafels duizenden mensen aan het dansen brengen.
ZZ Danny I gaf met veel plezier de scepter ( fles congnac ) door aan de twee nieuwe peters, Pieter Lambrecht en Zowie Boone. Met deze zijn de gilles van groot Halle klaar voor de soumonces, voor carnaval 2016.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jan 2016
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 feb 2024

archief