In café "In de Welkom", oudste café van DWORP, wordt al twee jaar niet meer gerookt

C21

In café "In de Welkom", oudste café van DWORP, wordt al twee jaar niet meer gerookt

Editiepajot_bart_devill__in_de_welkom
Foto's © Bart Devillé
 
Editiepajot_bart_devill__in_de_welkom1
Foto's © Bart Devillé
Editiepajot_bart_devill__in_de_welkom2
Foto's © Bart Devillé
 

Wanneer je in dit oudste café van Dworp een pint wil gaan drinken, kun je er niet naast kijken. Op de toegangsdeur hangt het dwingend verzoek: ‘Om gezondheidsredenen vragen wij om niet te roken in dit lokaal’.

Lisa Wauters(85) staat hier al 60 jaar achter de toog en wil dit nog zo lang mogelijk verder doen “omdat ik niet alleen kan zijn”. Twee jaar geleden moest zij worden geopereerd en omdat de specialist dacht dat de oorzaak wel eens het roken in het café kon zijn, werden de asbakken verbannen uit het café.
Lisa: “Enkele klanten bleven weg, maar ik kreeg nog alleen blije mensen die hier hun pint kwamen drinken. Opvallend ook meer gezinnen met kinderen. De rokers die hier nog komen, gaan buiten een sigaretje opsteken wanneer hun behoefte naar boven komt. “
‘In de Welkom’ is wel de ‘officiële’ benaming, maar in Dworp heeft men het meer over ‘ba den burgemister’ of ‘ba bid voor ons’. En als je dan weet dat dit café gesitueerd is op het Molenveld en men het in de volksmond heeft over ‘op den Zotteberg’, kun je toch spreken van een ‘speciaal geval’.
Het café werd in 1906 gekocht door de grootouders van Michel Wouters- oud burgemeester van Dworp, vandaar ‘ ba den burgemister’- die overleed in 2001. Nadien namen de ouders van Michel het café over en deze werden dan opgevolgd achter de toog door Michel en Lisa. “En wanneer ik er moet mee stoppen, gaat het café dicht”, aldus Lisa.
We vroegen haar ook hoe het kwam dat de mensen het ook hebben over ‘ba bid voor ons’? “Wel de grootvader van mijn man klopte veel uren in een suikerfabriek. Toch hield hij er aan om ’s zondags naar het lof te gaan in de kerk, waar telkens litaniën werden gebeden waar op “bid voor ons” moest worden geantwoord. Door zijn lange uren werken viel hij af en toe in slaap, zodat hij soms verder ging met “bid voor ons” wanneer het niet meer hoefde! “
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mrt 2011
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief