BEERSEL - Grondwettelijk Hof maakt einde aan ‘apartheid aan de Zenne’

C21

BEERSEL - Grondwettelijk Hof maakt einde aan ‘apartheid aan de Zenne’

Ben_weyts_0
Ben Weyts lag mee aan de basis van de klacht.
 

Dankzij de N-VA worden Nederlandstaligen niet langer uitgesloten van de belangrijke functies van procureur en arbeidsauditeur in Brussel. Dat was een van de expliciete discriminaties in de BHV-akkoorden van de regering-Di Rupo die de N-VA met succes aanvocht voor het Grondwettelijk Hof.

De BHV-akkoorden bevatten wel meer discriminerende artikelen die steevast in het nadeel van de Vlamingen uitvallen. Maar vooral de verplichting dat de procureur des Konings en de arbeidsauditeur in Brussel tot de Franse taalrol moesten behoren, was de N-VA een doorn in het oog. Die regeling was onderdeel van de hervorming van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. De N-VA wou die regeling laten vernietigen door het Grondwettelijk Hof en is daar gelukkig ook in geslaagd.

N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts, die samen met N-VA-Kamerlid Hendrik Vuye het verzoek tot vernietiging indiende, reageert alvast tevreden op het arrest van het Grondwettelijk Hof: “Met hun uitspraak bevestigen de rechters dat er geen sprake kan zijn van apartheid aan de Zenne. Zij erkennen formeel het tweetalige karakter van de hoofdstad Brussel. Dat houdt in dat beide landstalen op gelijke voet behandeld moeten worden. De oorspronkelijke regeling reserveerde bepaalde topjobs in het tweetalige Brussel enkel voor Franstaligen. Het verheugt ons dat die nu opnieuw toegankelijk worden voor Nederlandstaligen.”

Juridische spitstechnologie
Hendrik Vuye, zelf professor staatsrecht, betreurt wel dat andere twijfelachtige elementen uit de hervorming overeind blijven, zoals het installeren van Franstalige magistraten in Halle-Vilvoorde. “Via juridische spitstechnologie hebben onze wetmakers ervoor gezorgd dat die dubieuze aspecten in het systeem gebetonneerd raakten. Daarover kan het Grondwettelijk Hof zich helaas niet meer uitspreken. Dat daardoor ook mogelijke schendingen van de gelijkheid aan het rechterlijk oordeel onttrokken worden, is een terechte bekommernis van de N-VA. En als grondwetspecialist deel ik die bezorgdheid”, besluit Vuye.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jul 2014
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024

archief